Köldknäppen förvirrar vädertjänsterna: Oense

Yr: Aldrig varit med om att det skiljer sig så mycket

Publicerad 2022-02-22

Natten mellan tisdag och onsdag skulle bli rejält kall i Stockholmsområdet.

Frågan var bara hur kall. Enligt SMHI låg temperaturen på 17 minus medan den norska vädertjänsten endast visade fyra minus.

– Det verkar som att modellerna är oense om temperaturen, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Snöstormen som drog in över Götaland och Svealand under måndagen skapade stora problem i trafiken.

Men när snöovädret lugnade sig något kom köldknäppen i Stockholmsområdet natten mellan tisdagen och onsdagen.

Eller?

Under måndagsmorgonen visade SMHI minus 17 grader natten till onsdag medan Yr, den norska vädertjänsten, och DMI, den danska vädertjänsten, visade temperaturer på fyra minus.

– Jag måste se över de siffrorna lite. Nja, lokalt verkar det som att det kan bli 13 minusgrader och runt minus tio i Stockholms innerstad, svarar Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

Hur kan det skilja sig så mycket mellan de olika vädertjänsterna?

– Jag tror att det handlar om molnigheten. Det är en osäker molnighet under den natten. Blir det luckor i molnigheten sjunker temperaturen snabbt. Det verkar som att modellerna är oense om hur stora klara områden det kommer bli, och då blir det stora skillnader.

Vilken vädertjänst ska man lita på då?

– Jag vet faktiskt inte. Vi har under dagen fokuserat främst på snön och blåsten och prioriterat den datan, sa Emma Härenstam under måndagen.

– Det är en osäker prognos, vi har tolkat modellerna som att lokalt kan vara väldigt kallt i och med luckorna i molntäcket. Man får helt enkelt hålla koll på uppdateringarna i prognosen.

Prognosen ändras under samtalet

Under samtalet ändrar SMHI sin prognos och minus 17 blir minus 11.

Under samtalet ändras SMHI:s prognos till minus 11 grader.

När Aftonbladet når den norska vädertjänsten Yr och frågar om varför SMHI har utfärdat en prognos med mycket lägre temperatur blir meteorologen lite perplex.

– Det tycker jag verkar lite väl kallt. Jag skulle säga att det blir kanske 5–10 minusgrader. Men inte 17 minus och 10 minus är nog till och med på den kalla sidan. Med det sagt så har vi stort förtroende för våra svenska kolleger, säger Magnus Obhed, meteorolog på Yr.

”Aldrig varit med om att det skiljer sig så mycket”

Hur kan det vara så stora skillnader i prognoserna?

– Vi har ungefär samma utgångsmaterial. Jag tycker att det är konstigt att de får fram att det skulle bli så mycket kallare. Det är möjligt att en del av kalluften sveper ner lite grann över Stockholmsområdet under morgondagen. Men det försvinner natten till onsdag.

Magnus Obhed säger att det kan vara så att SMHI har tittat på lite äldre prognoser än de Yr tittat på.

– Jag tror att det kommer närmare minus fem än tio. Jag har aldrig varit med om att det skiljer sig så mycket. Det är möjligt att de vet något som vi inte ser. Spännande, säger Magnus Obhed.

Köldknäppen kan bli fyra minusgrader eller mer, det för tiden utvisa.

Följ ämnen i artikeln