Ny studie: Tecken på att Golfströmmen kollapsar

Jonathan Jeppsson

Uppdaterad 2021-08-12 | Publicerad 2021-08-06

Golfströmmen kan vara på väg att kollapsa, med förödande konsekvenser – det visar en ny studie publicerad i Nature Climate Change.

Forskarnas resultat visar på  “en nästan fullständig förlust av stabilitet under det senaste århundradet” hos det system som golfströmmen är en del av.

Tidigare analyser har visat att Golfströmmen är svagare än den varit på 1600 år, men den nya studien pekar mot att den nu kan närma sig en total nedsänkning.

Det skulle få katastrofala konsekvenser runt hela jordklotet. Temperaturerna i norra Europa skulle kunna falla mellan 5 och 10 grader, det skulle påverka nederbörden i Indien, Sydamerika och Västafrika samt få havsnivån längs USA:s östkust att stiga kraftigt.

Komplexiteten i strömsystemet gör att det är omöjligt att förutspå när en nedsänkning av Golfströmmen skulle kunna ske – det kan ligga ett par decennier eller flera århundraden bort.

Men att varningstecknen på en kollaps finns där oroar forskarna.

“De tecken på destabilisering som redan är synliga är något som jag inte hade förväntat mig och som jag tycker är skrämmande”, säger Niklas Boers, från Potsdam Institute for Climate Impact Research i Tyskland, till The Guardian. “Det är något vi bara inte kan tillåta.”

Den globala uppvärmningen är enligt flera studier orsaken till Golfströmmens försvagning, då smältande isar och glaciärer leder till att mer färskvatten med lägre salthalt strömmar ut i Atlanten.

”Så det enda du behöver göra är att hålla utsläppen så låga som möjligt. Sannolikheten för att denna extremt kraftfulla händelse inträffar ökar för varje gram CO2 som vi lägger ut i atmosfären”, säger Niklas Boers.

Följ ämnen i artikeln