5 700 fler Malmöbor är arbetslösa i år
Publicerad 2020-09-16
Arbetslösheten har ökat i Malmö i år – i slutet av augusti var totalt 28 016 personer i staden inskrivna hos Arbetsförmedlingen.
Det är 5 723 fler än samma tid förra året – och motsvarar en arbetslöshet på 16,3 procent. Malmö ligger alltså högt över riksgenomsnittet på 9,1 procent.
– Ökningen är så klart beroende av pandemins effekter på arbetsmarknaden, säger Carolina Gianola, chef på Arbetsförmedlingen i Malmö.
Antalet arbetslösa i Malmö har ökat i år jämfört med förra året. I augusti 2019 låg arbetslösheten i Malmö på 13,7 procent. I augusti 2020 ligger dock arbetslösheten på 16,3 procent. Totalt var 28 016 personer i Malmö inskrivna hos Arbetsförmedlingen i slutet av augusti. Det är 5 723 fler än samma månad förra året.
– Ökningen i sig är så klart beroende av pandemins effekter på arbetsmarknaden. Den har ju drabbat olika branscher olika hårt och för oss i Malmö är besöks- och servicenäringen väldigt viktig, så när konsumtion av sådana tjänster får sånt abrupt stopp slår det förstås hårt, säger Carolina Gianola, chef på Arbetsförmedlingen Malmö.
– Likaså den danska arbetsmarknaden som påverkat många svenskars jobb, det är samma branscher där, säger Carolina Gianola.
”Inte helt nattsvart på arbetsmarknaden”
I Skåne anmäldes det i augusti totalt in drygt 9 000 nya platser, varav cirka 2 800 är i Malmö. Carolina Gianola belyser att det ändå finns jobb att söka, och det går att få jobb.
– Det finns även människor som får jobb, även i tuffa konjunkturlägen. Det är inte helt nattsvart på arbetsmarknaden. Det är ett svårbedömt läge på arbetsmarknaden och i samhället i stort, allt beror ju på vad som händer här på hösten, om det blir en ökad smittspridning eller inte. Men kom ihåg också att vissa branscher går det jättebra för, som till exempel e-handeln, så konsumtionsmönstren förändras. Det sker en rörelse på arbetsmarknaden, säger Carolina Gianola.
– Det är ju också så att många av de som blivit arbetslösa under våren, som en direkt konsekvens av pandemin, har ju väldigt stark arbetserfarenhet. Det är en annan grupp arbetssökande än vad Arbetsförmedlingen tidigare har haft.
Nu fokuserar Arbetsförmedlingen på att dessa ska få matchningsstöd. Arbetsförmedlingen uppmanar också arbetssökande att passa på att skaffa vidareutbildning, särskild kompetensutveckling eller gå någon av arbetsmarknadsutbildningarna som finns.
– Vi uppmuntrar alla, framför allt, ungdomarna att ta chansen att utbilda sig, kanske komplettera utbildningar om det är det som behövs, men främst se till att skaffa sig utbildning. Likaså om man kommer från en bransch som ser en strukturförvandling, är det kanske läge att se om det finns möjligheter att kompetensutveckla sig eller satsa på utbildning i ett annat yrke, säger Carolina Gianola.