Köpte svart lägenhet - nu anmäler de säljaren

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-03-20

Hyresgästföreningen vill få huset tvångsförvaltat

För två år sedan köpte de sina lägenheter svart.

Nu polisanmäler de fastighetsägaren som sålde dem – för att få huset tvångsförvaltat.

Nils Klotz och en annan hyresgäst polisanmälde i går att de köpt sina lägenheter svart. Ytterligare en av de boende ska göra det i dag. Två av dem säger att de givit pengarna, runt 100 000 kronor, direkt till fastighetsägaren.

Det är mycket ovanligt att människor erkänner att de köpt sina lägenheter svart, något som gjort det svårt att komma åt den olagliga lägenhetsmarknaden. Att dessutom informera polisen anses vara helt unikt.

Nils Klotz och hans grannar gör det för att de anser sig trakasserade av fastighetsägaren som gjort en lång rad försök att vräka flera hyresgäster på oklara grunder.

Bakom sig har de Hyresgästföreningen som vill ha fastighetsägarens två hus tvångsförvaltade.

Hyresnämnden har tittat på förhållandena i det ena huset och beslutat att någon utomstående ska ta över förvaltningen i minst tre år.

”I förvaltningen finns det åtskilliga brister som hänför sig till NN:s person. Hennes uppträdande gentemot hyresgästerna avviker markant från vad som kan krävas av en hyresvärd”, skriver nämnden i sitt beslut.

Riskerar att uteslutas

Hyresgästföreningen hoppas att båda husen ska tvångsförvaltas och bistår hyresgästerna i kampen mot fastighetsägaren.

Aftonbladet har utan framgång sökt fastighetsägaren för en kommentar. Hennes advokat vill inte heller kommentera fallet.

På Fastighetsägareföreningen i Stockholm, där kvinnan är medlem, vill man inte kommentera ärendet. Om utredningen visar att hon sålt sina lägenheter svart riskerar hon att uteslutas.

Fotnot:

Olle Castelius

Följ ämnen i artikeln