Jonas Sjöstedt till attack mot Bildt om Saudi-affären

Uppdaterad 2012-04-19 | Publicerad 2012-04-04

Stark kritik mot utrikesministerns uttalande om Saudi-affären

Carl Bildt anser att Sverige lika gärna kan sälja vapen till Saudiarabien.

För om inte vi gör det, så gör någon annan ändå det.

– Det är helt otroligt att vi har en utrikesminister som saknar moralisk kompass när det gäller vapenexport, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till Aftonbladet.

Carl Bildts uttalande i Dagens Industri i dag väcker politisk debatt.

"Det är inte så att världen saknar pansarvärnsrobotar. Hade läget för mänskliga rättigheter varit bättre för att de köpte franska istället?", sa han till DI.

– Uttalandet visar en grundläggande brist på respekt. Det finns ett problem i analysen som leder till att man inte har något ansvar när man säljer vapen. Det går mot de regler som svensk vapenexport bygger på, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, till Aftonbladet.

Även Amnesty menar att Carl Bildts argument är ohållbart.

– Då skulle man lika gärna kunna säga att vi kan exportera vapen till Syrien, för om vi inte gör det så får de vapen från Ryssland. Man kan inte skylla ifrån sig, vi måste hålla på våra regler i Sverige och respektera de mänskliga rättigheterna, säger Lise Bergh som är svenska sektionens generalsekreterare.

Dimridåer

Carl Bildt har "svårt att se skandalen i skandalen", skriver han i sin blogg angående Saudiaffären och menar att allt har skötts regelmässigt och lagenligt.

– Han försöker få bort frågan från regeringen och få det till att skandalen skulle handla om relationen med Saudiaffären. Han gör ju som Sten Tolgfors och försöker lägga ut dimridåer, säger Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Urban Ahlin.

Urban Ahlin undrar nu vilka i regeringen som bär ansvar för Saudiaffären.

– Det har smusslats, undanhållits information och ingen har tagit ansvar. Det har handlat om FoI, SSTI och Must. Det förekommer i media uppgifter om kontakta betalningar, bulvanföretag och det är skandalen. Frågan kvarstår: Vem bär ansvaret för det här?

Carl Bildt beskriver i DI Saudiarabien som "ett familjeföretag". Är det en syn du delar?

– Landet styrs ju av familjen Saud, så i den meningen är det riktigt. Men vi brukar kalla det för en "absolut monarki", vilket betyder att det är ett land som inte är demokratiskt.

Skärp lagen

Åsa Romson anser att Sverige borde föregå med gott exempel vad gäller vapenexport.

– Vapen är inte vilken handelsvara som helst. Om Carl Bildt talar för hur den praktiska linjen är, blir man desillusionerad. Då finns det inget ansvar kvar för den som säljer vapen.

Urban Ahlin hoppas att regeringen snarast lägger fram ett förslag kring hur man ska skärpa vapenexportlagstiftningen.

– Vi vill att man ska ta större hänsyn till den demokratiska situationen i landet och fick majoritet för det i riksdagen. Nu väntar vi på ett förslag kring hur man ska göra det svårare att sälja vapen till diktaturer.

Men utredningen som ska ligga till grund för förslaget dröjer.

– Det är problematiskt att utredningen som regeringen ännu inte har presterat, ska komma från Bildts eget departement. Bildt är inte särskilt trovärdig. Man kan ana vem som sitter och bromsar det här, säger Åsa Romson.

Amnesty delar uppfattningen att man behöver ändra lagstiftningen kring den svenska vapenexporten.

– Om det finns risk för att vapen som exporteras kan användas för att kränka mänskliga rättigheter, så ska de inte exporteras. Vi vill att det här skärps i lagen.

Förtryck och dödsstraff

Både Jonas Sjöstedt och Åsa Romson pekar på det faktum att Saudiarabien fortfarande praktiserar dödsstraff, förtrycker kvinnor och på andra sätt kränker mänskliga rättigheter.

En bild som bekräftas av Amnesty som menar att situationen är allvarlig.

– Kvinnors rättigheter förtrycks. Det förekommer dödsstraff och rättegångar genomförs som inte uppfyller internationell standard. Exempelvis har många gästarbetare dömts till döden i rättegångar där de inte fått tillgång till tolk.

Hon påpekar också att kungen i det lilla öriket Bahrain fick hjälp av trupper från Saudiarabien för att hindra oppositionen från att störta honom.

– Saudiarabien gick med i Bahrain med militär mot demonstranterna och det är viktigt att komma ihåg det.

Aftonbladet har sökt Carl Bildt för en kommentar.