Förslag om tvångs- sterilisering läggs på is

Publicerad 2012-02-04

Förslaget om att ta bort steriliseringstvånget vid könsbyte kommer inte att komma med i den proposition som ska läggas till riksdagen i april.

Göran Hägglund (KD).

– Jag har inte något intresse av att saker och ting drar ut på tiden men frågan om sterilisering behöver vi helt enkelt reda ut på ett bättre sätt, säger socialminister Göran Hägglund (KD) till Sveriges Radio Ekot.

Frågan har inte varit uppe i regeringens samordningskansli. Kollegorna i Moderaterna, Centerpartiet och Folkpartiet vill att steriliseringstvånget ska bort.

Juridiska problem

Enligt Socialdepartementet kan det uppstå juridiska problem när personer som bytt kön slipper tvånget om sterilisering och sedan får barn. Exempelvis kan en gravid man inte göra abort. Som lagen är skriven i dag är det endast kvinnor som får göra det. En man kan heller inte få graviditetspenning, rapporterar Ekot.

– Vi måste i alla fall reda ut juridiskt om en pappa också kan bli mamma, så att säga. I dag finns det inget stöd i lagstiftningen för en sådan ordning, säger Göran Hägglund.