Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Rödgröna kräver att haverikommission tillsätts

Publicerad 2013-09-25

Tillsätt en haverikommission om Nuonaffären.

Det kräver oppositionen med S, V och MP i en gemensam motion till riksdagen.

– Svenska folket har rätt att få veta hur det kunde gå så här snett. Affären kostade 97 miljarder, det är lika mycket som kostnaden för fyra års barnbidrag, säger Ulla Andersson (V).

Vid en gemensam presskonferens nyss krävde Ulla Andersson (V), Per Bolund (MP) och Mikael Damberg (S) en haverikommission av den kritiserade Nuonaffären, Vattenfalls köp av det holländska energibolaget. Kostnaden uppgick till 97 miljarder och har ibland kallats "den sämsta svenska storbolagsaffären någonsin".

– Vi vill ha svar på de frågor som vi har och som vi har ställt upprepade gånger i riksdagen. Vi har bett Fredrik Reinfeldt komma hit och reda ut hur han kunde godkänna en så stor affär, men vi får inga svar. Och då tror jag det är viktigt att ta ett helhetsgrepp av affären som har kostat skattebetalarna så oerhört mycket pengar. 97 miljarder motsvarar 25 000 kronor per familj i Sverige, säger Mikael Damberg, gruppledare i riksdagen för Socialdemokraterna.

Experter bör utreda

I en gemensam motion till riksdagen kräver nu S, V och MP att en oberoende haverikommission, med experter utan koppling till politiken eller bolaget, tillsätts. De rödgröna partierna ställer i samband med detta frågor som de vill ska besvaras. Däribland:

• Vilket informationsunderlag fanns hos bolaget respektive ägaren inför beslutet?

• Hur utbyttes informationen?

Enligt Andersson, Bolund och Damberg är en granskning av riksdagens Konstitutionsutskott inte tillräcklig.

– KU kommer att titta på beslutsprocessen, vilka ministrar som var inblandade och hur regeringen var inblandad. Och det är otroligt viktigt. Men vi tror att en haverikommission kan gå djupare än så, man kan till exempel titta på beslutsgången inom bolaget, säger Per Bolund, ekonomisk talesperson hos Miljöpartiet.

Om motionen har någon chans att vinna gehör i riksdagen har dock inte S, V och MP undersökt. Enligt representanterna från de tre rödgröna partierna har man inte undersökt hur det fjärde oppositionspartiet Sverigedemokraterna ställer sig.

– Vi har inte diskuterat med SD på något sätt. Vi tre partier driver den här frågan och sedan får vi se om det finns en majoritet i riksdagen, säger Bolund.

"Ansvarsutkrävande"

Nuonaffären är känslig för regeringen och uppgifter finns om att flera olika instanser, bland annat regeringens egen personal, i förväg höjde ett varningens finger för vad affären skulle kunna leda till. Trots detta genomfördes den. S har försökt få statsminister Fredrik Reinfeldt att komma till riksdagen i ärendet, men han har hänvisat till finansmarknadsminister Peter Norman (M), som dock inte satt i regeringen när affären genomfördes.

Men att de rödgröna partiernas utspel om en haverikommission bara är ett sätt för oppositionen att hålla liv i en fråga som skadar regeringen, vill man inte kännas vid.

Ulla Andersson, ekonomisk talesperson i Vänsterpartiet, menar att det handlar om att utkräva ansvar för eventuella fel som begåtts.

– Det här är den mest misslyckade affären någonsin. Det finns ett ansvarsutkrävande att ta i en demokrati. Nu försöker regeringen göra vad den kan för att ducka i frågan, Reinfeldt försöker hålla sig borta från den fast han är ytterst ansvarig för regeringen som fattar kollektiva beslut, säger hon.

Anna Charlotta Johansson, presschef hos Moderaterna, bemöter kritiken från S, V och MP:

– Så vitt jag kan se framkom det inte något nytt kring detta idag. Men det är intressant att se att enda gången S, V och MP kan komma överens är när det handlar om att gnälla på regeringen, när det gäller sakpolitik saknas varje form av politiskt gemensamt förslag, säger hon.