Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

”Så vill vi använda de 15 miljarderna”

Publicerad 2013-08-27

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vill sänka skatten för alla som jobbar nästa år.

Men nu får han mothugg – på nya kampanjsajten ”15 miljarder” som lanseras i dag.

– Det är oansvarigt att lägga pengar på stora skattesänkningar i stället för att investera dem på det som ger jobb och välfärd, säger Grön Ungdoms språkrör Lorentz Tovatt.

Det är Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom som i dag drar i gång en ny kampanjsajt på internet.

Att den sjösätts nu, ett år före riksdagsvalet, beror på att Fredrik Reinfeldt i sitt sommartal förra veckan slog fast att regeringen vill genomföra det femte jobbskatteavdraget nästa år. Kostnaden för skattesänkningen och den höjda brytpunkten för statlig skatt blir ungefär 15 miljarder.

”Det är oansvarigt”

– Vårt första skäl är att det är jobbskapande. Det är oerhört viktigt att det man gör ger drivkrafter för arbete, sa statsministern när han presenterade nyheten.

Men Grön Ungdom håller inte med. Enligt Lorentz Tovatt skulle det vara mycket bättre att använda pengarna på annat än skattesänkningar, som till exempel att satsa på skolan och äldreomsorgen.

– I dagens läge, när vi ser att vi står inför stora utmaningar där det behövs resurser, är det oansvarigt att sänka skatten så här mycket, säger han.

Fler barnmorskor

Den som går in på sajten 15miljarder.se kan klicka sig fram till en rad påståenden från Grön Ungdom om vad pengarna skulle kunna användas till. Några exempel är ”15 miljarder motsvarar kostnaden för 27 294 barnmorskor” och ”15 miljarder är en tiodubbling av den summa som regeringen satsade på järnväg år 2013”.

– Förhoppningsvis leder det här till att det blir mer diskussion kring vad som driver regeringen i dess politik och att det här inte är hållbart. Vi vill att fler ska inse att den här typen av politik varken är bra för Sverige eller för de utmaningar vi står inför, säger Tovatt.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson har i dag inte planerat något direkt motdrag för att bemöta den nya sajten.

– Men det är intressant att Miljöpartiet nu vill straffbeskatta stora arbetsgrupper som lärare och sjuksköterskor, vi tror tvärtom att det är viktigt att just sjuksköterskor, lärare och förskollärare får behålla mer av sin lön. Vi tycker de är värda det och att det är viktigt när vi nu fortsätter att sänka skatterna, att vi gör det riktat mot de härbreda grupperna. De har svårt att få ihop sin vardag i dag, säger han.

Kent Persson menar att valtempen inför riksdagsvalet nästa år nu börjar att stiga - och att företrädare för hans parti därför kommer att vara ute och prata om sin politik allt mer.

Inte första gången

Det är inte första gången som politiska motståndare bedriver kampanj på nätet. De senaste åren finns en rad exempel.

Moderaterna startade en sajt med namnet ”Juholts sedelpress” under den förre S-ledaren Håkan Juholts tid. Och Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU låg bakom ”Fråga Kent”, en sajt som riktades mot Moderaternas partisekreterare Kent Persson.