"Dags att omvärdera pensionsystemet"

Publicerad 2012-09-30

Varje år avsätts 18,5 procent av din inkomst till den allmänna pensionen.

Inkomstpensionen får största potten på 16 procent. Resterande 2,5 procent går till premiepensionen – där du själv får välja fonder.

Aftonbladets granskning visar att de flesta fondförvaltare presterar usla resultat men tjänar ändå miljontals kronor – på din bekostnad. Förvaltarnas rikedom bygger på provisioner och dina fondavgifter, vissa så höga som någon procent.

Vill minska PPM-sparandet

Tomas Eneroth (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, tycker att det är dags att omvärdera premiepensionssystemet.

– Som det är nu kan fondförvaltare tjäna stora pengar, även på fonder som går dåligt. Pensionssystemet kan inte vara en arena för en kortsiktig finansspekulation utan ett långsiktigt sparande, säger han.

Socialdemokraterna vill minska den procentuella andelen av din inkomst som går till PPM, men framför allt fondernas avgifter.

– Vi måste överväga om inte delar av avgiften ska övergå till att stärka ålderpensionssystemet (inkomstpensionen reds anm) i stället. Då skulle vi skydda framtidens pensioner på ett bättre sätt, säger Tomas Eneroth.

Han menar att delar av avgiften till PPM-fonderna i stället skulle gå in i potten för inkomstpensionen. På sikt, hävdar han, att det skulle minska kostnaderna för den enskilda spararen.