Polisen: Tuula har fört över pengar till utländska konton

Publicerad 2013-02-03

GÄVLE. Flera tips om att Tuula Lavikkala, 52, setts på olika platser i Sverige och utomlands har nått Gävlepolisen.

Men inget av tipsen upplevs som hett.

– Det måste ju vara något mera än att någon som sett en bild i tidningarna tyckt sig ha mött en kvinna som liknar henne, säger vice chefsåklagare Ulf Back.

Polisens huvudtes i spaningarna är fortfarande att hon håller sig undan frivilligt. Men anhöriga och en polis Aftonbladet talat med tror inte att hon lever.

Förskingrade 20 miljoner

Tuula Lavikkala misstänkt ha förskingrat 20 miljoner kronor i sin kommunala tjänst som skoladministratör vid Borgarskolan i Gävle. Huvuddelen av pengarna har försvunnit 2009-2012. Under de sista tio månader 2012 har 8,5 miljoner av kommunens pengar förts över till något av de sju konton Lavikkala förfogat över. Oftast har uttagen legat runt 20 000 kronor. Vart pengarna sedan tagit vägen är fortfarande okänt.

– Det har inte förts ut några stora summor just innan försvinnandet. Däremot har vi sett att hon fört över pengar till utländska konton kontinuerligt under åren som den misstänka förskingringen pågått.

Har det handlat om miljonbelopp?

– Nej, nej. Oftast 10 000 kronor men ibland upp till 20 000, säger Ulf Back.

Spelade på nätet

Personer i Lavikkalas närhet har sagt att hon spelat på nätet.

Kan de här utomlandsbetalningarna ha gått till spelsajter?

– Ja, men det kan vara allt möjligt. Men jag vill inte kommentera vad vi fått fram. Vi har en ekonom som nu jobbar med att leta efter pengarnas slutdestination. Till dess vi vet riktigt vill jag inte ge några kommentarer om mottagare eller vilka länder det kan handla om.

Hur bearbetar ni tipsen ni fått in?

– Det vill jag heller inte gå in på. Men för mer ingående åtgärder krävs mera än att bara någon tyckt sig se någon som liknar kvinnan, säger Back.

Tuula Lavikkala är försvunnen sedan 12 november. Hon hade då kallats till ett möte med kommunen efter att en misstänkt överföring på 100 000 kronor avslöjats. Tuula dök aldrig upp och är sedan dess spårlöst bort liksom hennes vita trampcykel.