Guillou: Självklart har det här hänt

Publicerad 2013-02-04

Den 17-åriga eleven misshandlades av fem äldre skolkamrater på internatskolan i Sigtuna. Enligt honom var det som tagen ur boken ”Ondskan”.

Författaren Jan Guillou håller med:

– Alla före detta internatskoleelever känner omedelbart igen logiken.

Idag inleddes rättegångsförhandlingen i Attunda tingsrätt mot fem elever på internatskolan Sigtuna humanistiska läroverket, som står åtalade misstänkta för grov misshandel vid två tillfällen.

De ska bland annat ha lurat ner den yngre 17-åriga skolkamraten i en källare och slagit honom flera gånger för att han inte kunde fånga ostbollar med munnen.

Innan han började på skolan hade han skämtat om att det skulle vara som i boken ”Ondskan”.

– Och det var ju ungefär så, sa han i dag i tingsrätten.

”Vardagshändelse på Solbacka”

1981 gav författaren Jan Guillou ut den delvis självbiografiska romanen om sin studietid på internatskolan Solbacka.

– Den här historien som det nu talas så upprört om i domstolarna om grov misshandel skulle ha varit en vardagshändelse på Solbacka och Lundsberg för några decennier sedan, säger Jan Guillou till Aftonbladet.

Han är helt övertygad om att det 17-åringen berättar är sant.

– Självklart har det här hänt. Alla före detta internatskoleelever känner ju omedelbart igen logiken. Det är bara terminologin som är olika från skola till skola.

Vittnen hänvisar till ”Ondskan”

Jan Guillou har gått igenom vittnesförhören i målet och alla vittnen har fått frågan om det förekommer kamratuppfostran på Sigtuna. På Guillous skola hette det klostring och på Sigtuna battning.

– Det finns de som talar sanning som säger "Ja, battning förekommer och det har alltid förekommit". Det finns de som talar osanning och säger att "Nej, det där har jag aldrig hört talas om. Va, ska det finnas något som heter battning?" Sen finns de det som försöker kompromissa mellan ståndpunkterna. Roligast är en som säger "Ja, battning det ordet känner jag till men det är inte härifrån Sigtuna utan det är från filmen Ondskan". Han ljuger på ett väldigt kul sätt eftersom han använder fel term från fel skola, säger Jan Guillou.

”Lära folk att ta en smäll”

Enligt Guillou är den samlade bilden kristallklar.

– Visst finns det här systemet och visst känner alla till det. Det man också kan läsa ut är hur somliga stenhårt spelar dumma och låtsas som de aldrig hört talas om, sett eller hört någonting sådant. Det är den här lojaliteten som sådana här skolor gör att de överlever. Föräldrar och elever tycker att det här är vår sak. Det här har inte såssarna och allmänheten någonting med att göra. Inför dem har man ingen anledning att tala sanning, inte ens inför polisen. Vad de inte förstår är att lägger man upp de här förhören bredvid varandra så förstår man vilka som ljuger och talar sanning i alla fall, säger han.

Författaren är djupt kritisk till internatens kamratuppfostran som ska vara ett sätt att forma självständiga människor.

– Det är det inte alls. Det ska vara ett sätt att lära folk att ta en smäll och att ge en smäll.

Beskrivningen som framkommer i ”Ondskan” är exakt, uppger Guillou.

– Det är en beskrivning av internatlogiken. Problemet är att på svenska är det bara en föredetta elev som har lyckats skriva en roman om det. På engelska är det en hel genre.