EU-parlamentet röstar ja till von der Leyen

Uppdaterad 14.44 | Publicerad 14.14

 Ursula von der Leyen får förnyat förtroende som ordförande för EU-kommissionen.

EU-parlamentet röstar ja till Ursula von der Leyen som ordförande för EU-kommissionen.

Med 401 röster säkrar hon en ny mandatperiod med god marginal.

– De kommande fem åren kommer att definiera Europas position i världen för de kommande fem decennierna, sa hon i sitt tal inför omröstningen.

I dag var det upp till det nyvalda Europaparlamentet att avgöra om Ursula von der Leyen, 65, skulle få fortsatt förtroende eller inte som ordförande för EU-kommissionen.

Många ledamöter hade på förhand sagt att de bestämmer sig först efter det tal som von der Leyen höll i förmiddags. I talet fokuserade hon på försvaret och klimatfrågor. Hon lovade stöd till Ukraina så länge det behövs och sa att det behövs mer investeringar i försvaret för att kunna skapa en europeisk försvarsunion.

”Blir avgörande”

– De kommande fem åren kommer att definiera Europas position i världen för de kommande fem decennierna. Det kommer att avgöra om det är vi som formar vår framtid eller om vi låter den formas av andra eller av händelser, sa hon i talet.

Ursula von der Leyen har ägnat de senaste veckorna att övertyga en majoritet i parlamentet om att ge henne en ny mandatperiod.

För att bli omvald krävdes 361 av parlamentets 720 röster.

Med 401 ja-röster klarade hon den gränsen med god marginal. 284 röstade emot, 15 avstod och 7 röster ogiltigförklarades.

Inför omröstningen hade många befarat att det skulle kunna bli en rysare. Efter valet i juni har parlamentet fått fler ledamöter både på vänster och högerkanten, där motståndet mot von der Leyen är stort. Det har synts även i Sverige.

SD och V röstade mot

På förhand sa både SD och V att de skulle rösta mot von der Leyen, rapporterar TT.

– Det kommer att bli dyrt för skattebetalare. Det kommer att kosta jobb. Hon vill inte lova en skärpt migrationspolitik på det sätt som Europa behöver. Då kan det inte bli annat än nej, sa Charlie Weimers (SD).

– Vi kan ju inte bortse från att vi tycker att hon är helt olämplig, sa Jonas Sjöstedt (V).

Kort efter beskedet från omröstningen gick statsminister Ulf Kristersson (M) ut och gratulerade Ursula von der Leyen.

I ett uttalande skriver han att ”hennes ledarskap bidrar till stabilitet i en osäker tid” och att han ser fram emot fortsatt samarbete ”för stödet till Ukraina, för ökad konkurrenskraft och för den gröna omställningen”, uppger TT.