Sverige lutar åt von der Leyen – V och SD emot

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-07-17 17.56

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen stöttas av statsminister Ulf Kristersson (M) – och sannolikt merparten av Sveriges ledamöter i EU-parlamentet. Arkivbild.

Det lutar åt ett starkt svenskt stöd för Ursula von der Leyen som fortsatt kommissionsordförande i EU.

Men än är inget givet – och SD och V är klart emot.

De svenska regeringspartiernas företrädare i EU-parlamentet – fyra från M och en vardera från KD och L – säger redan nu klart ja till von der Leyen inför torsdagens avgörande omröstning.

– Vi behöver ha stabilitet i Europa. Vi har krig på vår kontinent. Vi har en osäker valutgång i USA. I det här läget behöver vi starkt ledarskap och det får vi med Ursula von der Leyen. Allt annat är att rösta på kaos, säger Tomas Tobé (M) på plats i Strasbourg.

Ja från MP

Även MP (med tre ledamöter) kommer att rösta ja, meddelar man i ett inlägg på DN Debatt på onsdagskvällen.

Partiet har bland annat tryckt på von der Leyen för att följa upp sina klimatåtgärder – den ”gröna given” – med att även värna om fisket och havsmiljön.

– Vi har haft en ”green deal”. Nu vi vill se en ”blå deal”. Vi kallar det för en blå pakt för havet, säger Isabella Lövin (MP), som gör comeback i EU-parlamentet efter åren som minister och språkrör.

Om MP:s ja även följs av ja från övriga gröna ledamöter i parlamentet talar mycket för att von der Leyens framtid är säkrad.

Troligen väntar ja-röster även från S (med fem ledamöter) och C (två). Det hänger dock på vad von der Leyen kan acceptera av de övriga krav som förts fram om bland annat höjda klimatambitioner och ett klart avståndstagande från ytterhögern.

Nej från yttern

På nej-sidan är i sin tur de två ledamöterna från V och de tre från SD redan övertygade.

– Det kommer att bli dyrt för skattebetalare. Det kommer att kosta jobb. Hon vill inte lova en skärpt migrationspolitik på det sätt som Europa behöver. Då kan det inte bli annat än nej, säger Charlie Weimers (SD).

– Vi kan ju inte bortse från att vi tycker att hon är helt olämplig, säger Jonas Sjöstedt (V).