Ödestimmen väntar – nu jagar hon röster

TT:s korrespondent

Publicerad 2024-07-11

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efter det senaste EU-toppmötet i Bryssel. Arkivfoto.

Ödestimman närmar sig för Ursula von der Leyens fortsättning som ordförande i EU-kommissionen.

Kampen utmålas som ett val mellan stabilitet och Viktor Orbán.

Det nyvalda EU-parlamentet har sin första sittning i Strasbourg nästa vecka. Allt inleds med talmansval på tisdag, där den konservativa maltesiskan Roberta Metsola är storfavorit. Sedan följer val av bland annat vice talmän och en debatt om senaste EU-toppmötet innan striden om ny kommissionsordförande drar igång nästa torsdag den 18 juli.

Ursula von der Leyen får då först chans att valtala i en morgondebatt om vad hon vill åstadkomma under de kommande fem åren. Klockan 13 ska sedan ledamöterna rada upp sig för att anonymt lägga sina röstsedlar i röstlådan. Strax före klockan 15 ska allt vara räknat.

Jämn kamp

På pappret har von der Leyen en stabil majoritet i de tre mittengrupperna i parlamentet – konservativa EPP, liberala RE och socialdemokratiska S&D – som totalt har 401 ledamöter. Omröstningen väntas ändå bli jämn, eftersom enstaka partier och ledamöter i grupperna aviserat att de inte vill stötta henne.

Mot henne står också ytterhögern, med bland andra franska Nationell samling och det ungerska regeringspartiet Fidesz i nybildade partigruppen Europas patrioter (PFE).

von der Leyen behöver komma upp i minst 361 ja-röster. Annars måste EU-ländernas stats- och regeringschefer inom en månad föreslå en annan kandidat till jobbet.

EPP:s gruppledare Manfred Weber är tydlig med vad som står på spel.

– Om von der Leyen skulle misslyckas riskerar vi ett Europa med stor instabilitet. Det skulle finnas en lycklig man och det är (Ungerns premiärminister) Viktor Orbán, säger Weber enligt nyhetssajten Politico Europe.

Grönt stöd?

För att vara säker behöver von der Leyen sannolikt förlita sig på röster även från andra partigrupper. De gröna låter dock försiktigt positiva efter ett möte med tyskan i onsdags.

– Vi hade ett väldigt konstruktivt utbyte om prioriteringar, säger den ena av de två gruppledarna, tyska Terry Reintke, på en pressträff i parlamentet, enligt nyhetssajten Euractiv.

Kollegan Bas Eickhout flaggar för att gruppen helst vill rösta som en helhet, men att man bestämmer sig först efter debatten nästa torsdag.

ANNONS