Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Brittiska fängelser bågnar – nödåtgärder införs

TT-AP

Uppdaterad 14.28 | Publicerad 12.11

Arkivbild från fängelset Huntercombe nära Henley-on-Thames i England.

Hundratals har dömts med koppling till sommarens våldsamma upplopp i Storbritannien. Nu tar Labourregeringen till nödåtgärder för att förhindra att fängelser i landets norra delar blir överfulla.

Åtalade kommer nu att hållas i polisförvar i väntan på domstolsförhandlingar. Först när det finns plats för dem i fängelse kommer de att kallas till rätten.

Dessutom kortas tiden som dömda fångar måste sitta av innan de kan bli aktuella för tidig frigivning. I praktiken banar det väg för att tusentals dömda britter kan släppas i närtid.

Fängelseminister James Timpson uppger att regeringen tvingats till ”svåra men nödvändiga beslut” för att se till att rättsväsendet fortsatt fungerar.

Omkring 700 personer har gripits och 300 har åtalats i samband med sommarens våldsamma upplopp i flera brittiska städer. Oroligheterna, till stora delar drivna av högerextrema kretsar, följde efter morden på tre flickor i Southport norr om Liverpool i juli. Till följd ökade trycket på fängelserna i England och Wales.

Men redan tidigare brottades brittiska fängelser med trängsel orsakad av en växande befolkning, skärpta riktlinjer kring domar samt en åtstramad budget. Liknande nödåtgärder infördes tillfälligt i maj av den dåvarande konservativa regeringen.