Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Fler barn än någonsin kontaktade Bris

TT

Publicerad 05.01

Antalet kontakter med Bris ökade med 28 procent, jämfört med motsvarande period året innan. Arkivbild.

Under sommarlovet hade Bris fler kontakter med barn än någonsin. Psykisk ohälsa är fortfarande den vanligaste orsaken och samtalen om ätstörningar ökade.

Totalt hade Bris 10 330 stödjande kontakter med barn under sommaren, vilket är en ökning med 28 procent jämfört med samma period förra året.

Den största anledningen till ökningen är att barn sedan september i fjol även kan kontakta Bris via anonyma sms. Fler kuratorer har också tillsatts jämfört med tidigare år, enligt barnrättsorganisationen.

Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till att barn söker stöd, vilket utgör 43 procent av kontakterna. Samtal om ätstörningar ökade mer än tidigare – 13 procent fler jämfört med 2023.

Kriminalitet är inte en vanlig kontaktorsak när barn söker stöd hos Bris. Sedan ett år tillbaka har dock samtal om kriminalitet och gängkriminalitet ökat kraftigt.

Enligt Bris påverkas barn av att viktiga vuxna i närheten ofta försvinner under sommaren. Skolor stänger, fritidsaktiviteter pausas och vården minskar ofta öppettiderna. Ett återkommande tema är att barn känner sig ensamma och behöver någon att prata med.

”Frånvaron av vuxna är en riskfaktor för barn som inte har det bra eller som inte mår bra. Ett återkommande tema i samtalen är ensamhet, att barn inte vet vem de ska vända sig till eller hur de kan få hjälp. Nu när skolorna börjar igen har vi ett stort ansvar att fånga upp dessa barn”, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris i ett pressmeddelande.