Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Så bryter du dina alkoholvanor efter sommaren

Linnea Gustafsson/TT

Publicerad 2024-08-17

Ett sommardrickande som fortsätter in i hösten, ett envist sug efter alkohol och festkvällar som gång på gång går överstyr. Det här är typiska tecken på att alkoholen blivit ett problem.

– Första steget är att fundera på varför man vill trappa ned, säger alkoholforskaren Sara Wallhed Finn.

Januari och september i fjol var de månader med högst tryck på stödlinjer, visar alkoholhjälpens senaste årsrapport.

– Det är en spegelbild av när vi dricker som mest. Kanske kan det ha att göra med att det är mer normaliserat att dricka mer under sommaren och att man inte riktigt känner igen att man skulle dricka för mycket, men som då kanske blir tydligare framåt september, säger Sara Wallhed Finn.

Kan bli problematiskt

För de allra flesta är det lätt att skära ned på alkoholen när semestern är över och rutinerna tillbaka. Men för andra kan det bli ett problem.

– Man kanske känner att man inte har kontroll. Att det vid upprepade tillfällen går över styr och att man vill dricka mindre men ändå inte lyckas med det. Kanske får man påstötningar från familj och vänner att något inte står rätt till, säger Sven Andreasson, professor vid Karolinska institutet och som forskat mycket på alkohol.

Det finns professionell hjälp att få men också olika knep man kan ta till själv. Det första steget är att fundera på varför man vill trappa ned – vilka drivkrafter och fördelar som finns med att sluta dricka.

– Motivation är grunden till all typ av beteendeförändring, säger Sara Wallhed Finn.

Hon menar också att det är bra med en målsättning som beskriver hur man vill att sitt eget drickande ska se ut som till exempel hur mycket man vill dricka och när.

Våga sök stöd

Sven Andreasson säger att man ska göra en tydlig bild av sitt drickande och börja föra anteckningar.

– Sätt upp fyrkantigt för dig själv hur många glas du tillåter på en vecka eller per dryckestillfälle och sedan noterar du dag för dag hur mycket du faktiskt har druckit. Det är enkla åtgärder som fungerar bra för många, säger han.

Även att söka stöd från anhöriga och våga berätta att man har ett problem är viktigt, trots att det kan finnas ett stigma kring det.

– Min uppfattning är att farhågan för hur vänner och bekanta ska ta det, ofta är mycket större än hur det faktiskt blir, säger Sara Wallhed Finn.

Ett annat råd är att inte köpa hem alkohol då det blir svårare att motstå när det är mer lättillgängligt.