Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Kvinnor trotsar makten – två år efter Aminis död

TT TT-AP-AFP

Publicerad 06.00

Den religiösa diktaturen i Iran må ha slagit ned protestvågen som följde på Mahsa Zhina Aminis död, men två år senare fortsätter många att trotsa landets moralpolis.

På gatorna syns allt oftare kvinnor som inte bär den obligatoriska slöjan.

I videoklipp från bostadsområden i iranska städer syns kvinnor och flickor gå förbi med sitt långa hår utsläppt, framför allt på kvällstid. Genom att inte bära slöja trotsar de regimen, med risk för straff.

22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i september 2022 efter att hon gripits av landets moralpolis för att inte ha burit sin slöja på ett korrekt sätt. Hennes död blev startskottet för protesterna under parollen ”kvinna, liv, frihet”. Där utmanades inte bara bestämmelserna om hur kvinnor ska klä sig, utan också själva den religiösa diktaturen i Iran. Men demonstrationerna slogs ned av beväpnade säkerhetsstyrkor och minst 551 människor dödades, uppger människorättsorganisationer. Tusentals andra greps, enligt FN.

”Arv från Mahsa Amini”

I dag syns säkerhetsstyrkorna patrullera allt mer på offentliga platser i Iran. Ändå är det inte ovanligt att se kvinnor utan slöja i huvudstaden.

– Mitt halvstora mod att inte bära slöja är ett arv från Mahsa Amini. Vi måste skydda detta som en framgång, säger en 25-årig student vid Sharif-universitetet i Teheran till nyhetsbyrån AP.

– Hon hade varit i min ålder om hon inte hade dött.

Videoklipp har spridits på unga flickor som behandlas våldsamt av moralpolisen. Företag där kvinnor har synts utan slöja granskas, och övervakningskameror söker efter kvinnor som inte har täckt huvudet i sina bilar, som kan beslagtas som följd.

”Förblir trotsiga”

2023 skadades en tonårsflicka utan slöja i tunnelbanan i en händelse som ledde till hennes död. Enligt aktivister sköt polisen i juli i år mot en kvinna som försökte fly från en kontrollstation för att undvika att hennes bil skulle beslagtas.

Landets nyvalde president Masoud Pezeshkian gick till val med löften om att stoppa moralpolisen från att trakassera kvinnor. Men den högsta auktoriteten är ayatolla Ali Khamenei, som tidigare har sagt att det både är religiöst och politiskt förbjudet att ta av sig slöjan.

Enligt FN har Iran intensifierat förtrycket av kvinnor. Men ändå anser många att det iranska samhället har förändrats.

– Många unga kvinnor fortsätter att trotsa, säger Roya Boroumand vid människorättsorganisationen Abdorrahman Boroumand Center till AFP.

– Två år efter protesterna har den islamiska republikens ledning varken återställt status quo eller återfått sin förlorade legitimitet.