Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Irans president öppnar för samtal om kärnenergi

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-09-16 19.02

Irans president Masoud Pezeshkian höll presskonferens i Teheran.

Irans president låter dörren stå på glänt till framtida internationella förhandlingar om landets atomenergiprogram.

Han kräver att Irans moralpolis inte ”stör” kvinnor.

Irans tämligen nyutsedde president Masoud Pezeshkian valde att ta upp två frågor med internationella beröringspunkter när han på måndagen höll sin första internationella presskonferens.

Presidenten, som anses vara mer moderat än företrädaren Ebrahim Raisi, sade sig vara öppen för diskussioner om Irans atomenergiprogram. Han hävdade att Iran tvingats lämna den internationella uppgörelsen om landets atomenergiprogram sedan USA:s dåvarande president Donald Trump förkastade avtalet.

– Jag tror att vi har sagt många gånger att vi inte alls vill det här. Vi vill lösa våra tekniska och vetenskapliga behov, vi vill inte ha kärnvapen, sade Pezeshkian i Teheran.

– Vi höll oss till ramverket som fanns (i avtalet). Vi står fast vid att hålla oss till detta ramverk. De rev upp (avtalet), så vi tvingades att göra något.

Pezeshkian sade också att han vill använda sin makt för att försäkra om att Irans moralpolis inte ska ”störa” kvinnor. Utspelet kom i samband med den andra årsdagen av Mahsa Aminis död efter att ha frihetsberövats av Irans moralpolis.

Pezeshkian valdes till president sedan förre presidenten Ebrahim Raisi omkom i en helikopterolycka i maj.

Den reella makten i Iran återfinns hos landets högste politiske och andlige ledare ayatolla Khamenei.