Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Iransk hungerstrejk inför Mahsa Aminis dödsdag

TT

Publicerad 2024-09-15 11.59

Människorättsaktivisten Narges Mohammadi tilldelades Nobels fredspris i fjol. Arkivbild.

34 politiska fångar i Iran, däribland Nobelpristagaren och människorättsaktivisten Narges Mohammadi, har inlett en hungerstrejk i det ökända Evinfängelset i Teheran.

Strejken inleds inför tvåårsdagen av 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död, rapporterar den spanska nyhetsbyrån Efe.

”Än en gång har de politiska och ideologiska fångarna i Evin-fängelset startat en hungerstrejk i solidaritet med det iranska folket som protesterar mot regeringens repressiva politik”, lyder ett uttalande som publicerats på Mohammadis Instagramkonto.

Narges Mohammadi har suttit fängslad sedan hösten 2021 och dessförinnan frihetsberövats vid ett flertal omgångar.

Hon tilldelades Nobels fredspris 2023 för sitt arbete för kvinnors rättigheter i Iran – och för att ha kritiserat den iranska statens våldsamma och repressiva metoder.

Mahsa Zhina Amini avled den 16 september 2022, sedan hon förts bort av Irans hårdföra moralpolis för att hon inte ansågs bära sin slöja på ett korrekt sätt. Dödsfallet ledde till en enorm och sällsynt protestvåg över hela landet som pågick i flera månader. Hundratals dödades och tiotusentals greps.

Inför årsdagen av hennes död kommer uppgifter om att familjens hem omringats av säkerhetsstyrkor. En närstående till familjen uppger för Radio Farda att Aminis pappa fått ett samtal från den iranska underrättelsetjänsten som beordrat familjen att stanna hemma – annars kommer de att gripas.