Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Källor: Israel gömde sprängämnen i personsökarna

TT

Uppdaterad 02.39 | Publicerad 02.00

Folk samlas utanför sjukhuset vid American University i Beirut.

Israel låg bakom personsökarattacken mot Hizbollah i Libanon, rapporterar New York Times med hänvisning till amerikanska och andra icke namngivna källor.

Sprängämnen uppges ha gömts av israeliska underrättelsetjänsten Mossad i personsökare som den Iranstödda gruppen köpt in från Taiwan, enligt källorna.

Personsökarna, som Hizbollah hade beställt från tillverkaren Gold Apollo, hade manipulerats innan de nådde Libanon, uppger några av källorna till tidningen.

Israel informerade USA om operationen på tisdagen efter att den avslutats, skriver AP med hänvisning till en amerikansk myndighetskälla.

Israel har inte kommenterat attacken.

Minst 2 750 personer skadades och minst nio dödades på tisdagen när personsökarna plötsligt började explodera, enligt libanesiska myndigheter. De flesta skador är i händer, mage eller ansikte.

Hizbollah uppger att en tioårig flicka dödades när hennes pappas sökare exploderade. Även Irans ambassadör i Libanon skadades, enligt ett uttalande.

Milisen har pekat ut Israel som ”fullt ansvarigt” för explosionerna och uppger att dess svar kommer ”där fienden väntar sig och där den inte väntar sig”.

Hizbollah använder ett eget telekomsystem för att kommunicera, bland annat med sökare, och har uppmanat sina medlemmar att undvika mobiltelefoner för att undvika att systemet hackas.

Sedan kriget i Gaza bröt ut i och med Hamas terrorattack den 7 oktober har Israel och Hizbollah angripit varandra på daglig basis.

ANNONS