Netanyahu: Israels villkor har inte ändrats

TT-AFP

Publicerad 2024-06-01

Sex veckors vapenvila ligger på förhandlingsbordet och omvärlden har fått upp hoppet om ett krigsslut.

Nu inväntas ett svar från terrorstämplade Hamas – som Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger sig fortsatt fast besluten att förinta.

Det israeliska förslaget om vapenvila som presenterades på fredagen består av tre faser. Kortfattat innebär den första sex veckors eldupphör, den andra frigivning av samtliga gisslantagna, och den tredje och sista en omfattande återuppbyggnadsplan av Gaza.

I ett första utlåtande på fredagskvällen sade sig den terrorstämplade extremiströrelsen Hamas se positivt på förslaget, på villkoret att Israel upphör med ”sina aggressioner”.

Frågan är hur entusiastisk ens Israels premiärminister är över förslaget. På lördagen säger sig Netanyahu än en gång fast besluten att förgöra Hamas innan ett krigsslut kan bli aktuellt.

Hotar lämna regeringen

”Israels villkor för att avsluta kriget har inte förändrats: förgörandet av Hamas militära och politiska kapacitet, frigivandet av samtliga gisslan och säkerställandet att Gaza inte längre utgör ett hot mot Israel”, uppger han i ett uttalande och fortsätter:

”Tanken att Israel skulle gå med på en permanent vapenvila innan dessa villkor är uppfyllda är befängd.”

Två högerextrema israeliska ministrar, Itamar Ben-Gvir och Bezalel Smotrich, uppger att de lämnar regeringen om förslaget antas, rapporterar Haaretz. Ben-Gvir säger också att det skulle vara ”den ultimata nederlaget” att gå med på ett sådant förslag.

Den israeliske oppositionsledaren Yair Lapid uppmanar däremot Netanyahu att stötta förslaget.

Liknar Hamasförslag

”Israels regering kan inte ignorera president Bidens viktiga tal. Det finns ett avtal på bordet och det måste godtas”, skriver han på X.

Medlarländerna Egypten, Qatar och USA går gemensamt ut och uppmanar både Israel och Hamas att slutföra avtalet.

Enligt en amerikansk myndighetskälla är utkastet ”nästintill identiskt” med ett förslag som den terrorstämplade extremiströrelsen lade fram för tre veckor sedan, rapporterar nyhetssajten Axios.

Beskedet om det israeliska avtalsförslaget kom från USA:s president Joe Biden på fredagskvällen.

– Det är dags för det här kriget att ta slut, och för dagen efter att börja, sade Biden.