Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Gantz kräver nyval i Israel

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2024-05-30

Benny Gantz, här fotograferad i USA i våras.

Benny Gantz, som sitter i Israels krigskabinett, föreslår i parlamentet att upplösa Israels regering och att hålla nyval, rapporterar israeliska medier.

Gantz är oppositionsledare, men sitter också i regeringen – han togs in i krigskabinettet för att ha en enad israelisk ledning när Gazakriget bröt ut förra året. Samarbetet med premiärminister Benjamin Netanyahus högerstyre har sedan dess ofta gnisslat, men hittills ändå hållit.

För några veckor sedan ställde dock Gantz, som leder partiet Styrka för Israel, ultimatum till Netanyahu. I ett framträdande lade Gantz fram sex punkter, och sade att om de inte uppfylls skulle han lämna krigskabinett, som bara har tre medlemmar.

Bland kraven fanns att ett internationellt styre ska skapas för ett demilitariserat Gaza.

Netanyahu är klämd mellan mittenkrafter som Gantz och extremhögern, som också har ministerposter och har satt upp sina egna ultimatum för att inte spräcka regeringen.

Frågan är om dessa brokiga krafter kan enas i en omröstning för att fälla Netanyahu.

I onsdags bildade andra oppositionsledare en allians för att fälla Netanyahu, men det är ännu oklart om de kritiska rösterna har övervikt i parlamentet knesset.