Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Ranstorp: Iran vill sprida skräck

Elin Nordlund/TT

Simon Uggla/TT

Publicerad 2024-05-30

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan. Arkivbild.

Att kriminella nätverk arbetar för Iran är en oroväckande utveckling, tycker terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Det understryker nödvändigheten att ytterligare accelerera kampen för att krossa de här nätverken.

Enligt uppgifter från den israeliska underrättelsetjänsten Mossad arbetar bland annat det kriminella nätverket Foxtrot och rivaliserande Rumba för Irans räkning.

Den svenska säkerhetspolisen bekräftar att kriminella nätverk i Sverige används av Iran för att utföra våldshandlingar mot andra stater.

Rouzbeh Parsi, chef för Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, beskriver det som en riskfylld taktik.

”Något man tar till när man inte har egna operativa tillgångar på plats. Risken är läckor, icke-professionellt genomförande av operationer och så vidare”, skriver han i ett sms till TT.

I linje

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, säger att utvecklingen ligger i linje med hur Iran agerar.

– Iran håller på så här med att stödja olika grupper eller kriminella nätverk till att sprida skräck, säger Ranstorp.

– Det senaste året har man gått på offensiven genom att försöka gå efter judiska intressen, israeliska medborgare och ambassader på ett helt annat sätt än tidigare.

Iran använder sig av ombud i bland annat Jemen och Libanon för att genomföra stridshandlingar. Men det skiljer sig från hur situationen beskrivs nu.

”Jätteallvarlig utveckling”

– Det är en jätteallvarlig utveckling att stater som Iran använder sig av kriminella nätverk som torpeder, som utförare av terrorattacker. Det har vi inte sett riktigt tidigare, säger han.

Ranstorp bedömer att det kan finnas flera anledningar till att de kriminella nätverken vill vara en del av det. En del i det kan vara att man vill ställa sig på palestiniers sida mot bakgrund av Gazakriget.

– Det kan finnas grupper som dels ser att de tjänar pengar och kan få en fristad i Iran, men också att de på grund av Israel-Hamaskriget kanske är ideologiskt övertygade att göra sådana här attacker.