Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Attackerat fartyg i Röda havet kan läcka olja

TT

Publicerad 03.55

Bränder ombord på oljefartyget Sounion. Bild tagen den 25 augusti.

En oljetanker som attackerades av Iranstödda Huthirörelsen förra veckan brinner fortfarande och kan läcka olja, rapporterar BBC.

Det grekiskflaggade oljefartyget Sounion fattade eld efter attacken, och drev sedan runt eftersom den inte längre gick att manövrera. Besättningen räddades av ett franskt militärfartyg, men försök att bärga vraket har misslyckats efter hot om nya attacker från Huthirörelsen.

Enligt USA:s försvarsdepartement Pentagon brinner fartyget fortfarande – en vecka efter attacken. Dessutom kan det läcka olja.

Fartyget har 150 000 ton råolja i lasten och ett utsläpp skulle potentiellt kunna vara bland de största från ett fartyg i modern historia. Enligt Patrick Ryder, talesperson för Pentagon, arbetar USA tillsammans med allierade i regionen för att försöka mildra en eventuell miljöpåverkan.

Jemens Iranstödda Huthirörelse har utfört många liknande anfall i den viktiga handelsleden sedan Gazakriget inleddes, men attacken på Sounion beskrivs som den allvarligaste på flera veckor.

ANNONS