Britternas nye ledare – stram och med låg profil

Sara Assarsson/TT

Publicerad 2024-07-05 17.23

Britternas nye premiärminister Keir Starmer på en bild tagen under valrörelsen tidigare i veckan.

Stram och kanske lite tråkig – men också en hänsynslös förhandlare som inte backar för tuffa utmaningar. Storbritanniens nya premiärminister Keir Starmer har fått den otacksamma uppgiften att leda landet ur en svår ekonomisk kris.

En ”Starmertsunami” drar genom Storbritannien. Gårdagens brittiska parlamentsval blev en jordskredsseger för socialdemokratiska Labour och den tidigare riksåklagaren Keir Starmer.

– Vi gjorde det! Förändringen börjar nu, sade en segerrusig Starmer när det stod klart att Labour hade vunnit en klar majoritet av valdistrikten – och därmed petat konservativa Tories från makten.

Men vem är egentligen Keir Starmer och vilken politik står han för? Den adlade människorättsadvokatens låga profil lyfts fram av flera bedömare som nyckeln till hans framgång. Under valkampanjen har han gång på gång upprepat att han står för ”change” – förändring – men exakt hur han ska leda landet till nytändning har varit mindre tydligt.

Oklar politik?

I en valundersökning som det brittiska opinionsinstitutet Ipsos gjorde i juni svarade hälften av de tillfrågade att de inte visste vilken politik Starmer stod för. Kritikerna är inte sena att peka ut Starmer som en färglös ämbetsman som saknar många av sina föregångares karisma.

I slutet av 1990-talet – samtidigt som New Labour flörtade med landets unga väljare – stod Starmer på barrikaderna och försvarade två miljöaktivister mot McDonald's. 2005 hjälpte han till att avskaffa dödsstraff i Uganda, något som räddade livet på fler än 400 dödsdömda fångar.

Under de stormiga Toryåren framstod han som en trygg punkt och hans framgångar ses som en längtan efter någon slags normalitet.

Toppbetyg

Starmer lyfter ofta fram sin arbetarbakgrund, som har gjort det lättare för många väljare att identifiera sig med honom i tider då de har fått dra åt svångremmen i takt med stigande utgifter.

I en nysläppt biografi berättar Starmer att familjen ofta fick vända på slantarna i hans barndomshem, en stark kontrast mot den förmögne föregångaren Rishi Sunak.

Som 16-åring gick Starmer med i Labours ungdomsförbund, och en kort tid var han redaktör för en vänsterradikal tidskrift. Unge Starmer gick ut skolan med toppbetyg och läste juridik i Leeds och senare i Oxford.

Först 2015 blev han heltidspolitiker och fem år senare – som nyvald Labourledare – uteslöt han socialisten Jeremy Corbin ur partiet. Flera bedömare menar att Starmer försöker styra Labour mot mitten.

Nu hoppas hans anhängare att han ska bli en modern version av Tony Blair, om än med beige framtoning.