Brittiska valet: The Sun backar Labour

Martin Yngve/TT

Publicerad 2024-07-03 17.29

Labourledaren Keir Starmer jagar röster i Wales på onsdagen.

Tabloidtidningen The Sun ställer sig bakom ett brittiskt regeringsskifte.

Mediemogulen Robert Murdochs tidning skriver i torsdagens utgåva att det är ”dags för en ny kapten”.

The Sun ställde sig 1979 bakom Margaret Thatcher som ny premiärminister, och sedan dess har man varje val backat den blivande valvinnaren.

Det är alltså inte bara opinionssiffrorna som talar för en Labour-seger i torsdagens brittiska parlamentsval.

”Dags för en ny kapten”, skriver tidningen på torsdagens fotbollsinspirerade förstasida och förtydligar att det inte handlar om ny förbundskapten i fotboll.

I en ledare beskriver tidningen styrande Tories som ett parti ”splittrat av käbbel och mer intresserat av internt bråk än att styra landet”.

Därför förtjänar Labour och Keir Starmer chansen att leda Storbritannien, skriver man, med tillägget ”det finns fortsatt många frågetecken kring Labour”.

Åtalad chef

Att The Sun skulle ställa sig bakom Labour var väntat, då tidningen – och officiellt pensionerade Murdoch – är kända för att till varje pris hålla sig nära vinnare. Men det fanns frågetecken som ändå gjorde att valet inte sågs som självklart.

Flera högt uppsatta personer inom utgivarkoncernen News UK är uttalade motståndare till Labour, och koncernchefen Rebekah Brooks – tidigare chefredaktör för nu nedlagda Murdoch-tidningen News of the World – var en av de åtalade i samband med den stora avlyssningsskandalen inom brittisk tabloidpress i början av 2000-talet.

Riksåklagare när åtalet väcktes: Keir Starmer.

Starmer tackar

Han säger nu att han ”med förtjusning” tar emot stödet från The Sun.

– Det visar hur mycket vårt parti har förändrats och är tillbaka för att tjäna folket. Det är den förändringen som vi erbjuder i det här valet, säger han enligt The Guardian.

Konservativa morgontidningen The Times, likaledes ägt av News UK, har ännu inte uppgett vem de ställer sig bakom.

Tidigare på onsdagen ställde sig däremot Evening Standard bakom Labour. I likhet med The Sun har tidningen hållit sig nära Torypartiet under hela dess nuvarande styre.