Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Modis Indien: ”Hårda auktoritära metoder”

Malin Carlsson/TT

Uppdaterad 2024-06-16 | Publicerad 2024-06-15

Efter jättevalet i Indien står det klart att premiärminister Narendra Modi fortsätter som ledare i ytterligare fem år. Men trots att Indien har fått epitetet ”världens största demokrati” finns frågetecken om hur demokratiskt landet är.

Problemen hindunationalisten Modi har på sitt bord spänner över flera ämnesområden.

642 miljoner indier har de senaste veckorna fått fingertoppen färgad av bläck. Det är ett speciellt bläck som kan ta upp till två veckor att tvätta bort. Och ett kvitto på att man har röstat i världens största val.

Det lila bläcket, målat i ett litet streck över pekfingret, är en viktig del av den stora apparat som drogs i gång när världens mest folkrika land gick till val. Bläcket har använts för att förhindra fusk under den sex veckor långa valprocessen.

Totalt har omkring 15 miljoner valarbetare jobbat med valet. Vissa av dem har rest i helikopter, andra på kamel, för att nå landets alla medborgare, rapporterar nyhetskanalen CNN.

”Mer etnisk stat”

Men det demokratiska bläckstrecket och den stora demokratiska valapparaten till trots finns tydliga auktoritära tendenser i Indien. Och de har ökat under den hindunationalistiske premiärministern Modis tid vid makten.

– Indien har blivit en mer etnisk stat. Muslimer har fått försämrade rättigheter och det finns inget som pekar på att man skulle bryta av från det spåret. Dessutom mår yttrandefriheten dåligt och pressfriheten har gått ner, säger Sten Widmalm, Indienexpert och professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Modis parti BJP agerar auktoritärt mot politiska motståndare, enligt Sten Widmalm:

– Under flera år har politiska ledare, fackföreningsledare och ledare för civilsamhället arresterats och hamnat i fängelse utan en riktig rättegång. Det är så pass hårda auktoritära metoder som man styr landet med.

Oppositionsledare greps

Arvind Kejriwal, en av Modis främsta utmanare i valet och ledare för oppositionspartiet Aam Aadmi, frihetsberövades i mars efter anklagelser om korruption. Gripandet fick landets opposition att reagera kraftfullt.

– En rädd diktator vill döda demokratin, sade Rahul Gandhi, en av Indiens politiska frontfigurer och tidigare ledare för Kongresspartiet, då om Modi enligt The Guardian.

Fallet med Arvind Kejriwal, som även är regional regeringschef i Delhi, blev för många en symbol för Modistyrets antidemokratiska tendenser.

Sten Widmalm tror att de kommande fem åren kommer fortsätta på samma sätt.

– Framför allt har många organisationer i civilsamhället blivit av med sina fri- och rättigheter under Modis tid vid makten.

Klimat- och miljöproblem

BJP vann valet, även om segermarginalen blev mindre än förväntat. Därmed äntrar Narendra Modi nu sin tredje mandatperiod som ledare för 1,4 miljarder indier.

– Även om BJP:s position i parlamentet har försvagats så är det viktigt att komma ihåg att de fick nästan lika stor andel av väljarnas röster som 2019, säger Sten Widmalm.

Det är inte enbart kritikernas röster om hur demokratin bryts ner som kommer vara huvudbry för den mångårige ledaren. Indien tampas sedan många år tillbaka med miljö- och klimatproblem.

– Jag tror att en av de största utmaningarna är vattenbristen. Det är ett problem som är akut på sina ställen, säger Sten Widmalm.

– Man har också fruktansvärda miljöförhållanden i storstäderna. Folk blir sjuka av luften, vilket till stor del beror på lokal miljöförstöring från inhemsk industri.

Som en följd av klimatförändringarna har Indien de senaste åren haft perioder av extremvärme. Värmen har inte bara varit olidlig utan också dödlig, med temperaturer på över 45 grader i bland annat Delhi under valet. Köerna till vallokalerna har på sina håll slingrat sig långa och under den sex veckor långa valprocessen har minst 77 människor dött i värmen, ett trettiotal av dem valarbetare.

”Make in India”

För ett drygt år sedan tog Indien över titeln som världens folkrikaste land från Kina. Och tidigare i år gjorde den oberoende analysfirman Jefferies bedömningen att Indien till 2027 kommer vara världens tredje största ekonomi, och då gå om både Japan och Tyskland.

Samtidigt fortsätter landet ha problem med arbetslöshet. När Modi först tog makten 2014 lovade han att 20 miljoner jobb per år skulle skapas under initiativet ”Make in India” – ett löfte som inte har infriats. Och enligt tankesmedjan Centre for Monitoring Indian Economy (CMIE) steg Indiens arbetslöshet från 7,4 procent i mars till 8,1 procent i april.

Modi har med andra ord en hel del att ta tag i under de kommande fem åren.

”Positivt för demokratin”

Trots de auktoritära tendenserna och att det lila bläckstrecket snart tvättats och glömts bort så är Sten Widmalm ändå försiktigt optimistisk kring demokratiutvecklingen i världens folkrikaste land.

– Demokratin är inte borta i Indien, men det är såhär auktoritära stater gör i dag – kapar institutioner. Men det är bra att de har hållit val. Det visar att det finns en möjlighet för förändring och är positivt för demokratin.