Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Unik prövning kan vänta efter flickmord

Publicerad 2024-07-31

Ljusmanifestation för flickan som hittades livlös i Landskrona natten till tisdagen förra veckan.

Att flickor under 15 år misstänks för mord är extremt ovanligt.

Kriminologen Mikael Rying känner bara till två fall i Sverige.

– De flesta tjejer som har en psykiatrisk problematik vänder det inåt.

För sex år sedan misstänktes en 14-årig flicka för mord alternativt dråp på en annan flicka på ett HVB-hem i Trollhättan.

– Mig veterligen var det första gången som en flicka under 15 misstänktes för mord, men hennes skuld prövades aldrig av en åklagare i rätten, säger Rying som har granskat alla i mord i Sverige sedan 1990.

Sedan dess har ingen liknande händelse inträffat – förrän nu. I fredags häktades en 15-årig flicka misstänkt för mordet på en flicka i Landskrona. Ytterligare en flicka under 15 är misstänkt i fallet, men hon är inte straffmyndig och kan därför inte åtalas.

– Men det kan fortfarande utredas rent rättsligt. Om åklagaren väljer att väcka bevistalan är det första gången i Sverige som en flicka under 15 prövas för mord.

Första kvinna att åtalas

Att väcka bevistalan kan liknas vid att väcka åtal mot någon som är straffmyndig. I så fall blir det en domstolsprocess, med skillnaden att det inte utdelas straff utan ett beslut som underlag för sociala myndigheter.

Att fler unga dras in i kriminella miljöer är långt ifrån en nyhet. Inte heller att unga kvinnor börjat figurera i gängrelaterade mordutredningar.

– Det börjar bli vanligare. Nu i sommar åtalades en 20-årig kvinna för en skjutning i Norrköping. Det är första gången som en kvinna åtalas som skytt för en gängrelaterad skjutning i Sverige, säger Rying.

När det gäller mord som inte är gängrelaterade har kvinnor historiskt sett stått för cirka tio procent. Enligt Rying finns det inget som pekar på att fallen skulle bli fler.

– Det är extremt ovanligt. En stor del har en psykiatrisk problematik och dålig impulskontroll. Här skiljer sig inte kvinnor från män. Det kan finnas droger med i bilden. De kan ha varit omhändertagna i ung ålder.

– Om alla ingredienser sammanfaller kan det resultera i dödligt våld. Det vanligaste är dock att kvinnor inte blir utåtagerande. Istället kan de utveckla någon form av självskadebeteende.

Beskrivs som utåtagerande

Alla tre flickor i Landskronafallet har en bakgrund av omhändertaganden, enligt handlingar från olika förvaltningsrätter i landet som TT har tagit del av.

De två misstänkta flickorna har i omgångar varit placerade på HVB- och Sis-hem. I handlingarna framgår att båda flickorna har bristande insikt i sina riskbeteenden. De beskrivs som utåtagerande med en uttalad risk för att hamna i konfliktfyllda situationer.

Den häktade flickan nekar till mord. I ett mejl till TT skriver det juridiska biträdet till den andra flickan att hon inte har möjlighet att kommentera sin klients inställning.