Livräddande nässprej nu receptfritt på apotek

Sofia Hedberg/TT

Publicerad 2024-07-28 07.59

Naloxon, som ges i form av nässprej, är ett motgift mot alla sorters opioider. Arkivbild.

Nässprejen naloxon, som kan häva opioidöverdoser, finns nu att köpa receptfritt på apotek i Sverige.

– Det är ett jättebra steg på vägen, men vi kan inte stanna här, säger Jennie Gejel, ordförande i Brukarföreningen i Stockholm.

Naloxon är en lösning som fungerar som ett motgift mot överdos av opioider, till exempel heroin och fentanyl. Det har funnits i Sverige sedan 2018, men hittills har det endast förskrivits till personer som riskerar att ta en överdos.

Från och med mitten av juli finns det livräddande läkemedlet att köpa receptfritt.

– Allt som gör att det blir mindre krångligt att skaffa naloxon är bra. Nu kan även anhöriga köpa naloxon och det kan rädda liv, säger Jennie Gejel.

Att naloxon inte har varit receptfritt tidigare beror på att det inom ramen för godkännandet ingick att den som får läkemedlet måste få information om hur det ska användas. Efter en ny bedömning svängde Läkemedelsverket och kom i höstas fram till att apotekspersonalen kan stå för instruktionerna.

Nu i butik

Att läkemedlet nu är receptfritt innebär att det blir fri prissättning, vilket gör att den receptfria produkten kan bli dyrare en den receptbelagda.

– Människor som har ett pågående opioidberoende har sällan pengar över, så det hade varit allra bäst om detta kompletteras med någon typ av finansieringsmöjlighet, säger Gejel.

Ett apotek som TT varit i kontakt med uppger att det säljs receptfritt för 578 kronor och kostar 452 kronor med recept. På en annan kedja är priset 452 kronor vid köp, med eller utan recept.

Nässprejen är till en början en beställningsvara och behöver beställas i fysisk butik. Den säljs inte på apotek online på grund av det krav på rådgivning som finns vid försäljningen.

Rådgivning krävs

”Det är inte tillräckligt att kunden tar del av informationen på egen hand genom att till exempel läsa på en hemsida. Kravet på att farmaceut ska ge råd innebär att information och rådgivning aktivt måste ges av en farmaceut i dialog med kunden”, skriver Läkemedelsverkets läkemedelsinspektör Gustav Sjöstrand till TT.

Naloxon är en beställningsvara eftersom tillgången är begränsad, enligt branschorganisationen Sveriges Apoteksförening.

– Det finns inte så stort lager än, så det är smartare att ha det som en beställningsvara så det inte tar slut som en effekt av att några apotek köper in stora volymer, säger Johan Wallér på Sveriges Apoteksförening.

Följ ämnen i artikeln