Första lediga national- dagen – kall och våt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-06-02

Ostadigt, svalt och mulet i hela landet, enligt prognosen

För första gången är svenska nationaldagen röd dag och de allra flesta är lediga för att fira i lugn och ro.

Men att hoppas på vackert väder och värme ser ut att vara för mycket.

– Det ser ostadigt ut för en stor del av Sverige, säger Lars Knutsson på SMHI.

De senaste dagarna har varit lite väl svala. Minusgrader nattetid i Svealand och även så långt söderut som Småland har temperaturen krupit under nollgradersstrecket (-1,9 i Hagshult natten till torsdag).

För en luttrad meteorolog är det dock inget extremväder för att vara början av juni.

Klart väder=kallt väder

– Nej, så här tidigt på sommaren är det inga direkt ovanliga temperaturer. Men det bör bli varmare de närmaste veckorna.

Det är på grund av att molnen lättat på nätterna som temperaturen kryper neråt.

– När det klarnar upp försvinner värmen ut i atmosfären och det blir kallt. Det är det vädret vi har nu, säger Lars Knutsson.

Dyster prognos

Prognosen för helgen ser ganska dyster ut: I norra Götaland och södra Svealand är det stor risk för skurar. Resten av landet, södra och norra Sverige, ser ut att få molnigt men mindre risk för nederbörd.

– Måndagen, tja, den ser inte så mycket roligare ut. Det är marginellt bättre temperaturer med 10-15 grader men fortfarande risk för skurar i mellansverige och norra Götaland.

Ingen snö i alla fall

Man kanske kan trösta sig med att det åtminstone inte ser ut att bli snöstorm. Det är annars inte helt ovanligt i juni, ens för Svealand.

– Nej, det stämmer. Det har hänt att det snöat i Stockholm i juni. Men just nu ser det inte ut som det skulle hända, i alla fall, säger Lars Knutsson.

Robert Triches

ANNONS

Följ ämnen i artikeln