Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Uppgifter om kupp i Eritrea

Publicerad 2013-01-21

Dawit Isaaks dotter: "Något händer"

Eritreas huvudstad Asmara. (Arkivbild)

Uppgifter strömmar in från flera källor: en kupp pågår i Eritrea.

Informationsministeriet ska ha stormats av militär och pansarvagnar.

– Något händer, det kan man vara säker på, skriver fängslade journalisten Dawit Isaaks dotter Betlehem Isaak på Twitter.

Eritreas president Isaias Afwerki.

Enligt radiostationen Erena så är Elsa Isaias, dotter till presidenten Isaias Afewerki, tillfångatagen.

Stridsvagnar har körts fram till departementet i centrala Asmara. Enligt färska uppgifter har eritreansk militär omringat omkring 200 upprorsmakare som befinner sig inne i informationsdepartementet, uppger diplomatkällor till AFP.

– Vi vet inte vem som är ledaren men alla har placerats i ett och samma rum, säger journalisten Amanuel Ghirmal på Radio Erena till AFP och hänvisar till källor i Asmara.

Vittnen uppger att lugn råder i resten av huvudstaden. Informationsdepartementet uppges vara omringat liksom statlig radio och tv. Enligt flera källor har ett meddelande lästs upp av kuppmakarna, som kräver att alla samvetsfångar ska släppas.

Isaaks dotter: "Något händer"

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak sitter sedan 2001 fängslad i Eritrea, utan rättegång, efter att ha skrivit en regimkritisk artikel i sin tidskrift Setit.

Dawit kom till Sverige 1987 som flykting från självständighetskriget i Eritrea. Efter kriget återvände han till Eritrea.

Hans dotter Betlehem Isaak twittrar om att statstelevisionen Eri TV inte sänder något för tillfället. "Brukar annars vara på 24/7. Något händer, det kan man vara säker på".

– Det är bara att vänta och se. Förhoppningen är att det går bra – att det blir resultat av det hela, säger Leif Öbrink, ordförande i stödkommitén Free Dawit Isaak, till Aftonbladet.

Dawit Isaak bodde hos Leif Öbrink då han kom till Sverige 1987 och Dawits lillebror är uppvuxen med honom.

Tv-sändningar avbrutits

Utrikesminister Carl Bildt twittrar att han noga följer utvecklingen.

Ett kuppförsök "kan vara pågående i Eritreas huvudstad Asmara", uppger medarbetare för franska radio- och tv-kanalen RFI. Liknande uppgifter har sprids på Twitter och i exileritreanska medier.

Den sydafrikanska journalisten Martin Plaut, som bland annat frilansat för BBC, skriver på sin blogg att en vän till honom i morse uppgett att runt hundra medlemmar av Eritreas militär samt två pansarvagnar stormat informationsministeriets högkvarter.

Eritreasvensken och journalisten Mehari Abraham har under dagen varit i kontakt med personer i huvudstaden.

– För en timme sedan ska en eller flera personer anlänt till informationsministeriet för att förhandla eller prata med kuppmakarna, säger han till Aftonbladet.

Statstelevisionens sändningar ska ha brutits i förmiddags och uppgifter finns om att skottlossning pågår i närheten av informationsministeriet.

– Det skjuts både med lätta och tunga vapen i staden, säger Mehari Abraham till TT.

– Jag hörde explosioner i bakgrunden under telefonsamtalet, säger han.

Mehari Abraham påpekar att det kan röra sig om en maktkamp, en splittring i den styrande juntan.

– Men det rör sig inte om en fullskalig kupp. Jag tror inte att de lyckas.

Lisa Röstlund
TT