Vapenamnesti i LA – då lämnades pansarskott in

Uppdaterad 2012-12-29 | Publicerad 2012-12-28

Los Angeles-borna kunde i går lämna in pistoler och gevär till polisen, helt anonymt.

Chocken: Två pansarskott räcktes över.

– Det är en svensk konstruktion, men tillverkas på licens av fler länder än Sverige, säger Marie Tisäter, informationsassistent på Försvarsmakten.

Los Angelespolisen har en årlig så kallad återköpsdag i maj då människor kan lämna in vapen anonymt i utbyte mot ett presentkort på 100 eller 200 dollar beroende på vapentyp.

Många vapen

Efter skolmassakern i Newtown i Connecticut där 27 barn och vuxna mördades fick medborgarna en extrainsatt möjlighet att lämna ifrån sig sina vapen.

Och det blev en succé.

Enligt LA Weekly fick de som ville lämna in vapen köa i runt två timmar. Polisen uppger att 75 vapen lämnades in under dagen och att ytterligare 901 handeldvapen, 698 gevär och 363 hagelbössor kommer att förstöras.

Så långt allt gott – men polisen fick också in något mer häpnadsväckande.

En källa uppger till LA Weekly att två pansarskott lämnades in.

Inte ovanligt

Pansarskott är ett militärt rekylfritt, bärbart engångsvapen som började tillverkas av den tyska krigsmakten under 1930-talet. Granatens verkansdel består av en laddning med riktad sprängverkan och är avsedd för att slå ut bland annat pansarskyttefordon, enligt Försvarsmakten.

Källan säger att det dock inte är helt ovanligt att sådana förekommer och att polisen tror att det rör sig om några decennier gamla, föråldrade pansarskott som använts i krig och sedan tagits av krigsveteraner och gått i arv till familjemedlemmar.

Pansarskotten uppges inte fungera eftersom de inte hade "projektiler" och därför är bara själva plasthöljet kvar.

Svensk konstruktion

Det är oklart vem som lämnade in dem eftersom alla vapen lämnas in anonymt under återköpsdagarna och därför också oklart var det kommer ifrån.

Men pansarskotten är troligtvis en svensk konstruktion, uppger både Försvarsmakten och Försvarets materielverk för Aftonbladet.

– Det är en svensk konstruktion och tillverkas på licens av fler länder än Sverige, Marie Tisäter, informationsassistent på Försvarsmaktens informationsstab.

Aftonbladet har tidigare berättat att USA köpt pansarskott av typen AT4CS av företaget

Återköpsprogrammen har fått kritik eftersom de vapen som lämnas in ofta är gamla och trasiga, snarare än sådana som används till våldsbrott, skriver TT-AFP. I en forskningsrapport från National Academy of Sciences slogs det fast att återköp är en ineffektiv metod att stävja våldet.