Särbon: Tuula tog en drastisk utväg

Publicerad 2013-02-09

Misstänkta miljonförskingrarens livskamrat chockad: ”Man tror att man känner varann”

Han har varit ­mannen i Tuula Lavikkalas liv de senaste fem åren.

Avslöjandet om särbons misstänkta miljon­förskingring kom som en chock och han har varit sjukskriven sedan hennes försvinnande.

– Det är fortfarande tungt men nu jobbar jag halvtid.

Han tror att Tuula inte orkade längre och tog sitt liv.

Skoladministratören Tuula Lavikkala, 52, försvann spårlöst den 12 november förra året, några ­dagar efter att hon avslöjats som misstänkt förskingrare i sin tjänst vid Gävle kommun.

Utländska spelbolag

Totalt handlar det om drygt 20 miljoner kronor av kommunens pengar som hon misstänks ha fört över till egna konton under de senaste fyra åren. Därifrån misstänks hon ha fört ­pengarna vidare till utländska spelbolag med insatser på 10 000–20 000 kronor varje gång.

Enligt en poliskälla har hon sannolikt spelat bort de 20 miljonerna på nätet.

– Man tror att man känner varann efter fem år. Vi ­bodde ju i var sin lägenhet i veckorna men var tillsammans över helgerna. Det var aldrig något nätspel då som jag såg, säger särbon.

Han berättar att båda kunde spela på enarmade banditer för småpengar ­under resor de gjorde tillsammans.

– Även om jag inte är ­någon spelare kan det vara skojigt att spela lite på kul och som tidsfördriv. Men aldrig med större insatser.

Letade i veckor

Efter avslöjandet tycker han att vissa saker runt ­Tuula som han undrat över det senaste året har fallit på plats.

Särbon berättar att han var tillsammans med Tuula dagen innan hon försvann.

– Vi sa ”hej då” till varandra vid tretiden på söndagseftermiddagen. Efter det vet jag att Tuula var ute och handlade med dottern. Det är sista kontakten.

Särbon berättar om den obehagskänsla han fick när det stod klart att Tuula försvunnit dagen därpå.

– Det blev hemskt jobbigt. Det gällde att försöka hantera situationen på bästa sätt. Jag var ute ensam och letade efter henne i veckor tills snön kom. Letandet blev en sorts terapi för mig i den uppkomna situationen.

Det har ju spekulerats i att hon kan ha dragit ­utomlands med pengar?

– Nej, nej, jag säger som hennes dotter: Det finns ­inte på världskartan. Hon tog nog ­tyvärr en annan drastisk utväg. Det kommer säkert att visa sig när snön är borta, säger särbon.