Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Harry, Harriet

Är slöjdlärare – mot sin vilja

Publicerad 2013-10-25

Ann-Charlotte är legitimerad slöjdlärare – utan en enda utbildningstimme

Ann-Charlotte Lund Edeblom är utbildad till svenskalärare - men har ofrivilligt fått lärarlegitimation för slöjd.

Ann-Charlotte Lund Edeblom, 41, är legitimerad lärare i svenska, SO – och slöjd.

Enligt hennes lärarlegitimation får hon lära ut både korsstygn och lådsnickeri, utan en enda lektion under lärarutbildningen.

– Jag har aldrig gått igenom säkerhetsföreskrifterna i en slöjdsal. Det skulle inte bli bra, säger Ann-Charlotte, som överklagat sin oönskade utnämning.

Sedan Alliansen med Jan Bjöklund (FP) i spetsen införde reformen som krävde att lärare ska söka lärarlegitimation har allt inte flutit på utan problem.

Många har varit besvikna på hur Skolverket skött hanteringen av lärarlegitimationerna och i augusti hade över 2 000 lärare överklagat sina legitimationer, skriver SVT.

Ann-Charlotte Lund Edeblom, 41, från Kiruna har i tio år undervisat låg- och mellanstadieelever i huvudsak svenska och SO, men även musik, bild och engelska.

– Det fick jag också med på min lärarlegitimation, men där står även att jag är slöjdlärare. Det blir ju väldigt tokigt eftersom jag inte har någon utbildning i det, säger hon till Aftonbladet.

Inte rätt mot elever

Hennes situation uppmärksammades först av NSD och Ann-Charlotte Lund Edeblom uttrycker sin oro för att hon i teorin skulle kunna tvingas till att lära barnen slöjd:

– Det vore inte rättvist mot de som är utbildad i slöjd eller mot eleverna. Jag skulle inte göra ett bra jobb i en slöjdsal.

Hos Skolverket meddelar man att anledningen till att vissa känner sig missnöjda är att vissa lärosäten tidigare haft något luddiga beskrivningar över sina utbildningar. När de ska föra över utbildningar som genomförts en tid tillbaka kan lärarna få med sig behörigheter de inte förstått att de ska ha.

– Det beror på att lärosätena gav väldigt breda behörigheter och var man till exempel lågstadielärare fick man behörighet i alla ämnen som undervisades, säger Erik Nilsson, chef för utvecklingsavdelningen på Skolverket.

Svårt att överklaga

Trots att Ann-Charlotte överklagat sitt beslut tror han inte att den förvaltningsrätten kommer att ändra hennes behörighet.

– Det beror på att de anser att det är ett gynnande beslut för den enskilde att få bredare behörighet och då ändrar man inte beslutet, säger Erik Nilsson.

Han uppmanar i stället alla lärare som fått för mycket behörighet att diskutera med skolans rektor om vilka ämnen som är lämpliga att de undervisar i.

Ann-Charlotte Lund Edeblom skulle hellre ha sett att pengarna regeringen satsat på lärarlegitimation gick åt andra håll.

– De skulle ha lagt det på att höja alla lärares löner i stället. Då hade man höjt statusen på yrket. Inte bara på förstelärare utan alla. Då kanske vi hade fått fler sökande till lärarutbildningarna, säger hon.