Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

Manning ber om ursäkt

Publicerad 2013-08-15

Wikileaksläckan Bradley Manning dömdes för spioneri i förra månaden.

I går bad han om ursäkt och i rätten framkom det att han mått dåligt och brottats med sin sexuella identitet innan han åkte till Irak.

Väl på plats läckte han över 700 000 hemligstämplade försvarsdokument.

25-årige soldaten Manning som förra månaden dömdes för spioneri var återigen i den militärdomstolen i Fort Meade i Florida i går. Denna gång handlar rättegången om vilket straff han ska få.

Och inför domaren fick han tillfälle att visa sin ånger, rapporterar AFP. Han säger att han insett att han borde ha visat på felaktigheter i systemet genom att angripa det inifrån.

– Jag ber om ursäkt för de oväntade resultaten från mina handlingar. De tre sista åren har varit lärorika för mig, säger han enligt USA Today.

Fick barnmat

I militärdomstolen framkom även nya detaljer om Bradley Mannings mentala hälsa under tiden i Irak. Bradley Manning grubblade tidigare över sin sexuella identitet och att han hade regelbunden kontakt med psykologer.

– Att vara inom militären och ha tankar kring sin sexuella läggning går inte direkt hand i hand. Och vid den tiden var militären inte direkt vänligt inställd gentemot gayvärlden, sade militärpsykologen Michael Worsley i rätten enligt AFP.

Manning ska ha mejlat bild på sig själv i kvinnokläder med ämnesraden ”Mitt problem” till sin psykolog och militära överordnande. I brevet skrev Manning att han hoppades att en militär karriär skulle hjälpa honom att ”bli kvitt det”, enligt AP. 

Mannings advokat menar att hans överordnade struntat i att hans mentala hälsa och skickat honom till Irak ändå.

Bradley Mannings äldre syster Casey Major och hans faster Debra van Alstyne vittnade i militärdomstolen i går om en strulig uppväxt. Föräldrarna var alkoholister och han lämnades ofta ensam. Och han ska ha fått äta barnmat tills han var 12 år gammal.

”Gott syfte”

Den 1 mars 2011 åtalades Manning för att ha läckt försvarshemligheter till Wikileaks. Manning vidarebefordrade över 700 000 hemligtämplade dokumenten, videofilmer från strider och diplomatisk korrespondens när han arbetade som underrättelseanalytiker i Irak 2009-2010.

Enligt försvarsadvokaten var Mannings syfte gott - han ville skapa en debatt.

– Hans främsta mål var att göra världen till en bättre plats, säger advokaten David Coombs enligt AFP.

Bradley Manning riskerar 90 år i fängelse. Beslut om straff väntas komma inom en vecka.

Bradley Manning

Bradley Edward Manning är född i Crescent, Oklahoma den 17 december 1987.

Efter föräldrarnas skilsmässa 2001 flyttade Manning och modern till hennes hemstad Haverfordwest i Wales.

2005 återvände Manning till USA och flyttade till sin far i Oklahoma City.

2008 tog han värvning i armén och året därpå sändes han till Irak för att arbeta som underrättelseanalytiker på en armébas utanför Bagdad.

I maj 2010 greps Bradley Manning. Han är misstänkt för att ha läckt hemligt material till Wikileaks och hotas av livstids fängelse.

Första mars 2011 väcktes åtal mot Bradley Manning för att ha läckt information till Wikileaks.

I februari 2013 erkände Manning 10 av de 22 åtalspunkterna.

30 juli 2013 kom domen: Skyldig till 20 av de 200 åtalspunkterna – men friad från anklagelserna om att ha hjälpt fienden.

ANNONS