Säpo ska banta bort var tionde tjänst

Publicerad 2012-08-29

James Bond-fest för miljoner sticker i anställdas ögon

Säpos påkostade fest med James Bond-tema sticker i ögonen på de anställda när myndigheten ska spara pengar.

James Bond-festen gick loss på drygt fem miljoner kronor.

Samtidigt måste nästan var tionde tjänst bantas bort från Säpo, skriver Dagens Nyheter.

– Hur kan man i en sådan situation låta pengar flyta? säger en uppgiftslämnare till tidningen.

Säkerhetspolisen har under de senaste åren jobbat med en stor omorganisering efter signaler om minskade anslag i budgeten för 2013.

Var tionde tjänst bort

Anställningsstopp råder redan – nu tvingas myndigheten till nedskärningar.

De i dag 1 000 anställda ska bli färre. Under de kommande tre åren ska nästan var tionde tjänst bort, skriver DN i dag.

– Det handlar om 40 tjänster per år ungefär, men det är i princip bara naturliga avgångar. Folk som slutar och pensioner. Det blir inte tal om uppsägningar, säger Pelle Dahlquist, facklig företrädare för Polisförbundet till tidningen.

Trots att ekonomin är ansträngd la Säpo i fjol 5,3 miljoner kronor på en personalfest, avslöjade DN i veckan. Temat var James Bond och bland annat betalade Säpo runt en halv miljon kronor för artister och 400 000 kronor för dekor.

Missnöje hos anställda

Säkerhetspolisens nuvarande generaldirektör Anders Thornberg ville i går inte lämna någon kommentar om uppgifterna kring nedskärningarna till DN. Men i en intervju med tidningen i fredags berättade han om det svåra ekonomiska läget:

– Det är ganska tufft ekonomiskt, det är naturligtvis så att man alltid vill ha mer pengar, men vi vet ju att statsfinanser och annat är ansträngt också, så vi får hushålla med medlen så gott det går.

Därför sticker också den extravaganta James Bond-festen i många anställdas ögon.

– Vi ska låta folk gå i pension tidigare, de erbjuds särskild pension men ytterligare 100 ska få sluta och det är anställningsstopp. Hur kan man i en sådan situation låta pengar flyta som om de fanns i en oändlig mängd? säger en uppgiftslämnare till tidningen.