Pärla, 6, fastnade under isen – räddad av mamma

Uppdaterad 2012-09-26 | Publicerad 2012-03-24

Var fast i iskalla vattnet i 20 minuter

NYBRO. Pärla, 6, var fast i det kalla vattnet under isen i 20 minuter.

Kliniskt sett var hon död, men väcktes till liv igen.

– Läkarna tror att hon blir helt återställd, säger hennes mamma Elin Molén.

Räddande ängel Mamma Elin Molén, 30, lyckades få hål på isen genom att hoppa på den och dra upp dottern Pärla, 6.

Elin Molén, 30, blev alldeles kall. I farstun stod 8-åriga sonen Mio genomblöt.

– Han kom och berättade det så sakligt. "Pärla har ramlat i vattnet. Jag kunde inte hjälpa henne. Hon har nog drunknat. Ni måste springa ner."

Syskonen hade lekt nere vid dammen i byn Flygsfors utanför småländska Orrefors när olyckan inträffade den 15 januari. På några sekunder hade 6-åriga Pärla åkt ner i ån och under isen.

– Egentligen skulle vi gå och prova ett par båtar som vi hade byggt, men då var det is. Så vi lekte vid en trappa och vi gjorde en tävling. När jag skulle gå upp så gick hon ut på isen och låtsasåkte skridskor. Hon trodde att det var is och sen snö som en kulle, säger storebror Mio.

Egentligen var det skum.

– Sen var hon i, säger Mio. Han försökte först hjälpa sin lillasyster, men hamnade också i vattnet. Som tur var tog han sig upp och kunde larma de andra.

– Jag var så trött och kall.

Såg jackorna ute på isen

Mamma Elin sprang ner till vattnet först av alla.

– Jag visste inte var jag skulle leta, men då såg jag både Mios och Pärlas jackor långt ute på isen. Fast Pärlas jacka var ju under isen, säger Elin.

Flickans kropp hade då flutit i väg ungefär tio meter med strömmen under isen. Elin sprang bara rakt ut mot Pärla. Efter drygt tre meter gick hon genom isen men lyckades kravla sig upp igen och fortsätta mot dottern.

– Jag förstod att jag måste hoppa. Det tog lång tid. Det var jättestark is. Jag var tung i skorna och kall om benen och hade liksom ingen kraft, berättar Elin.

Vid det laget hade flera grannar anslutit till strandkanten och uppmanade henne att fortsätta. Men det blev bara vitt på isen. Ingen spricka .Under tiden låg dottern med ryggen uppåt mot isen och armarna rakt ut. Hon rörde sig inte.

– Jag hoppade bredvid henne, men till slut flyttade jag mig lite bakåt. Hon fick ett litet hål. Snart ett större.

– Jag tänkte hela tiden på att min mamma alltid har sagt att barn kan överleva länge i kallt vatten. Så jag hade det i huvudet hela tiden, att jag visste att hon skulle överleva bara jag fick upp henne.

Hjärt- och lungräddning

Elin fick tag i sin dotter och hasade sig fram med rumpan på isen. Isen brast igen, men då fick de hjälp. På land tog Ingolf Slättman, 64, emot henne och påbörjade hjärt- och lungräddning. 6-åriga Pärla hade då legat i vattnet i uppskattningsvis 20 minuter.

– Hon var som en trasa. Jag fick räta till henne, säger Ingolf Slättman. I ambulansen fick flickan tillbaka svag puls. Då hade hon kliniskt sett varit död ett tag.

– Det som var absolut avgörande var att man gjorde hjärt- och lungräddning under lång tid från tidigt larm, säger ambulanssjuksköterskan Peder Örnerstig som tog emot henne.

För att lindra eller bota en eventuell hjärnskada låg Pärla nedkyld i två dygn och vårdades i respirator i fyra dygn på länssjukhuset i Kalmar. Sen andades hon själv. Snart kunde hon till och med springa.

– Hon var väldigt envis från början och slet ut slangarna. Hon har hela tiden visat att hon vill leva, säger Elin.

Skrattade och klappade händerna

Efter fem veckor fick hon komma hem. I går fick Elin och Mio ta emot en plakett för rådigt ingripande på brandstationen i Nybro tillsammans med hjältarna Ingolf Slättman och hans medhjälpare Bosse Johansson och Torbjörn Slättman. Pärla var med. Hon skrattade, klappade händerna och sprang runt borden. Inget avslöjade vad hon varit med om. Det minns hon inte ens.

– Hon är hjärntrött så hon kommer vara ledig nu tills hon börjar ettan i höst. Hon är ju nästan sig själv fast hon är långsam och trött. Läkarna tror att hon kommer att bli helt återställd, säger Elin och skiner upp.

ANNONS