"Provocerande att bara tala om höjd pensionsålder"

Publicerad 2012-02-07

Tomas Eneroth (S), talesperson i pensionsfrågor, om Reinfeldts utspel om jobb till 75 år

Statsminister Fredrik Reinfeldts idé om pension vid 75 får Tomas Eneroth (S) att se rött.

Enligt Eneroth bör man snarast bygga ut vuxenutbildningen och förändra sjukförsäkringen så fler kan jobba längre.

– Det är provocerande om man ensidigt tror att en höjd pensionsålder ska trygga pensionerna, säger han till Aftonbladet.

Tomas Eneroth (S).

Tomas Eneroth som är Socialdemokraternas talesperson i pensionsfrågor, menar att det redan i dag är svårt för många att klara att jobba till 65 års ålder.

– För en del är det naturligtvis möjligt att arbeta till 75 års ålder men för många vore det väldigt bra att bara kunna orka jobba till 65. Vissa grupper slits ut i förväg. Så är det för många i dag, säger Tomas Eneroth.

Klass och kön

De som ligger i riskzonen är exempelvis undersköterskor och byggnadsarbetare. Jobb som är tunga och sliter på kroppen.

– I det här fallet är det tydligt att klass och kön spelar in. Grupper med fysiskt tunga arbeten och ett stressat arbetsliv har svårare att klara ett långt arbetsliv. Därför måste man göra förändringar på arbetsmarknaden så man inte sliter ut folk i förtid.

Han anser att regeringen har avrustat arbetsmarknaden och minskat möjligheterna till utbildning.

– Klyftorna har ökat som i övrigt med den borgerliga politiken. Fredrik Reinfeldt är ansvarig för att fler utförsäkras och att många är arbetslösa. Det sänker pensionerna och leder till ökade klyftor i framöver.

Omskolning, rehabilitering, sjukförsäkring

Tomas Eneroth vill se fler omställningsmöjligheter, att man ökar möjligheterna till vuxenutbildning och satsar på ett kunskapslyft.

– Det måste bli ökade möjligheter till omskolning, bättre möjligheter till kompetensutveckling när man är äldre. Då kan vi se en utveckling där människor kan arbeta längre.

Han menar att det också behövs förändringar i sjukförsäkringen.

– Istället för att sätta administrativa tidsgränser måste människor ges rätten till rehabilitering. Vi behöver ett mänskligt arbetsliv så möjligheten finns att vara kvar på arbetsmarknaden.

PRO om pensionen

Pensionärernas Riksorganisation (PRO) välkomnar förslaget om möjligheten till ett längre arbetsliv.

– Vi på PRO tycker att den som vill och kan fortsätta vara aktiv ska få vara det. Varför sätta någon bortre gräns? säger Björn Lindh, förbundssekreterare på PRO

Samtidigt är han oroad för att människor kommer tvingas arbeta längre, när många inte orkar arbeta fram till 65 års ålder.

– Många har tunga jobb, exempelvis sjuksköterskor, byggnadsarbetare, industriarbetare och lokalvårdare och då orkar man kanske inte ens arbeta fram till 65 års ålder.

Stora förändringar ett måste

Han understryker att en höjd pensionsålder inte får bli en klassfråga.

– Det får inte bli så att konsulten och forskaren fortsätter med sina spännande arbetsuppgifter, medan byggnadsarbetaren får gå i pension med ett pensionssystem som är avpassat för de som ska fortsätta jobba.

Om vi i framtiden måste arbeta längre, måste det gå "hand i hand med stora förändringar och investeringar".

– Det handlar om arbetsmiljö och arbetsförhållanden som måste förbättras. Annars blir det orättvist. Vi är oroade över signalerna, för det kan leda till ökade klyftor i samhället med sämre levnadsvillkor för stora grupper.