Minst 300 döda i extrema kylan

Publicerad 2012-02-06

Det är en dödlig köldknäpp som just nu lamslår Europa.

Hittills har drygt 300 personer dött till följd av kylan.

Värst är det i Ukraina där 131 hemlösa frusit ihjäl.

Den bittra kallfronten har slukat stora delar av Europa och korsade även Medelhavet till norra Afrika där så många som 16 personer dödades på Algeriets snötäckta vägar eller i väderrelaterade olyckor, enligt nyhetsbyrån AFP.

På söndagen hade den dödliga köldknäppen tagit minst 306 liv i Europa.

Tryck på härbergen

Den hemlösa befolkningen fick bära störst börd och frös ihjäl i ouppvärmda lägenheter, trappuppgångar och provisoriska skyddsrum.

I Ukraina dog 131 personer, allra flest hemlösa på gatan där det var 36 minusgrader. 1 800 personer vårdades på sjukhus och 75 000 kylslagna sökte upp värme och mat vid över 3 000 härbergen runt om i landet.

Dog av snöskottning

I Rom var trafiken nästan paralyserad. Svart is täckte vägarna medan snö föll mot staden och nästan ingen tog sig fram.

– Det var hemskt. Jag var tvungen att gå två timmar i minusgrader bara för att komma till tunnelbanan. Området är fullt av träd som har fallit på bilar men ingen har kommit för att hjälpa oss, säger Federico Maneski, som bor i Rom till AFP.

Den italienska dödssiffran nådde på söndagen 17 personer. De flesta hittades döda utomhus. Två män dog av hjärtattack efter att de skottat snö, enligt AFP.

Snövit föddes i storm

Londons flygplats Heathrow ställde in hälften av söndagens 1300 flygningar efter att sex centimeters snö. Snön orsakade även kaos på vägarna. Stora snömängder strandade flera bilister på vägarna över natten.

I Polen dog 53 personer och i Rumänien 34.

Även om kylan tog död på hundratals utsatta människor föddes även barn till världen. I Kroatien födde en kvinna med hjälpa av två grannar en dotter. Byn var helt oåtkomlig tack vare en snöstorm.

Kvinnan valde att kalla flickan för Snejazana, som betyder "Snövit" på kroatiska.