Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Nytt tågkaos - igen

Publicerad 2012-05-30

Strömlöst utanför Järna

På onsdagen var det åter dags för nya bakslag i tågtrafiken.

För närvarande är det strömlöst mellan Mölnbo och Järna.

På grund av ett elfel mellan Järna och Mölnbo som ligger på sträckan mellan Gnesta och Södertälje kan tågen endast köra på ett spår. Vilket Jimmy Pervik blev varse om, han skulle ha varit framme i Stockholm 8.40 men var kvar på tåget strax efter halv elva-tiden. 

– Vi har stått still i en och halv timma på en och samma punkt. Vi får ingen information, man säger nya tider hela tiden, säger han till Aftonbladet.

Personalen dåligt informerad

Madeleine Michaelsen sitter på ett snabbtåg från Arvika till Stockholm, men har vid 11-tiden suttit fast i två timmar mellan Gnesta och Södertälje.

– Det som vi vet är det som vi kan läsa på Trafikverkets hemsida, den informationen är mer än vad personalen vet. De kommer och frågar oss i stort sett om när vi kommer fram. Jag och min kollega har en trafikledningscentral här på djuravdelningen, säger hon.

Hon säger att stämningen på tåget var bra när de väntade på att få åka vidare. Therese Sinter som sitter på samma tåg och berättar att Trafikverket gick ut med informationen om strömlösheten vid 9-tiden.

– Det här informerar man inte människor om. Om SJ och Trafikverket kunde prata med varandra skulle det vara väldigt trevligt, vi visade till och med informationen för personalen. Men att det dröjde innan personalen meddelade resenärerna om vad som hänt, säger hon.

Varför tar det så lång tid innan personalen kan ge besked till resenärerna?

– Det tror jag beror på att personalen måste informera sig om Trafikverkets besked samtidigt som vi ansvarar för att resenärerna ska komma fram till sin slutdestination, många har anslutningar i Stockholm, säger Maricka Berggren på SJ:s pressavdelning. 

Tågen som stod stilla på banan började köra igen vid 11-tiden. SJ:s presstjänst meddelar att tågen som passerar på sträckan leds om via Nyköping med förseningar upp till 25 minuter som följd. Resenärer ombeds att ta del av information på tågoperatörens hemsida. SL:s pendeltåg på sträckan har ställts in och ersatts med buss. Enligt Trafikverkets hemsida ska tågen kunna köra för fullt vid midnatt.

Nedriven kontaktledning

Dagens tågproblem beror på att bärlinan för en kontaktledning revs ner och när den strömförande kabeln nådde banan slogs signalsystemen ut.

– Linan är uppe men vi har problem med signalerna och vi måste ta fram tågen manuellt, linan kom i kontakt med banan och brände upp kablar till signalsystemet. Vi tar fram tåget manuellt vilket medför förseningar i systemet, säger Kenneth Stjerndorff, kvalitetschef för driftområde Stockholm Öst/Stockholm på Trafikverket.

Myndigheten har för närvarande personal på plats och under onsdagseftermiddagen var prognosen att tågen kan köra normalt på sträckan kring midnatt.