Avdragen du inte får missa

Publicerad 2012-05-02

Aftonbladets snabbguide hjälper dig att hitta rätt i deklarationsdjungeln

Blotta åsynen av deklarationskuvertet framkallar svår ångest hos många.

Ofta helt i onödan.

Här är tio sista minut­en-tips inför deadline.

I morgon ska det vara deklarerat och klart.

Men oroa dig inte – har du inte sålt aktier, andra värdepapper eller fastigheter be­höver du endast kontroll­era att Skatteverkets siffror stämmer och godkänna deklarationen.

– Ta det lugnt och var noggrann bara, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Avdrag som individuellt pensionssparande och rot- och rutavdraget görs auto­matiskt av Skatteverket.

Däremot finns det pengar att tjäna – om du vill. Här nedan finner du en lista på avdrag som kan ge mer pengar i plånboken.

Godkänn med sms

Deklarerar du elektroniskt före midnatt på onsdag kan du dessutom få din skatteåter­bäring redan före midsommar.

Fram till i måndags hade 3,8 miljoner svenskar e-deklarerat, enligt Skatteverket.

– Man kan lätt godkänna deklarationen med sms, en app eller ett telefonsamtal. Om man har många bilagor är det smidigt att deklarera på internet med e-legitimation. Då får man hjälp med summeringar, överföring och att räkna ut sin skatt, säger Anna Sjöberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Om du av någon anledning lämnar in deklarationen en dag för sent får du betala 1 000 kronor i avgift. Dröjer det­­ ytter­ligare ett par månader måste du betala 1 000 kronor till.

Koll på avdrag

I år kommer Skatteverket framför allt att hålla koll på de som yrkar på något avdrag eller redovisar försäljning för första gången samt de person­er som kontrollerats tidigare och upptäckts med fel.

Fakta Viktiga datum

Onsdag 2 maj: Sista dagen att lämna in inkomstdeklara­tionen. Sista dagen att anmäla konto och deklarera elektroniskt för att få skattepengar i juni.

Torsdag 3 maj: Skatteinbetalning ska vara inne för att undvika kostnadsränta om under­skottet be­räknas vara högst 20 000 kronor.

Torsdag 31 maj: Sista dagen att lämna in inkomst­deklarationen för dig som är bosatt utomlands.

Onsdag 20 juni, Måndag 27 augusti, Måndag 17 september: Slutskattebesked till löntagare och pensionärer. Skickas ut i omgångar.