Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Tillresta kommunister firar med Syrizas

VALSEGRARE Syrizaledaren Alexis Tsipras.

ATEN. De som på Atens gator firar Syrizas valseger mest entusiastiskt är tillresta kommunister från Italien och Spanien.

De tror att Syrizas valseger leder till en vänstergir i hela södra Europa.

Blir det så får Angela Merkel och andra EU-ledare ännu svårare att hålla fast vid åtstramningspolitiken.

Strax innan Syrizaledaren Alexis Tsipras i går kväll skulle hålla sitt segertal ryckte en kvinna från italienska kommunistpartiet åt sig mikrofonen i partitältet där firandet pågick för fullt.

– Nu kan vi ta hela Europa! vrålade hon full av segervisshet.

– Sedan tar vi hela världen!

När jag letade efter personer att intervjua utanför Syrizas tält tog det tid innan jag hittade några vanliga greker. Väldigt många av dem som tjoade högst och viftade mest med fanor var vänstermänniskor som kommit hit från hela Europa.

Medan Tsipras talade höjde några tyska ungdomar från vänsterpartiet Die Linke, med rötter i kommuniststyrda DDR, plakat med texten "Vi startar med Grekland. Vi förändrar hela Europa".

För mig är det helt uppenbart att Europas radikala vänster, från vänsterpartister till gammelkommunister, ser Syrizas valseger som en katalysator för gigantiska förändringar på hela kontinenten.

Med Grekland som murbräcka ska finansgubbarna i EU-kommissionen och Europeiska centralbanken tvingas till reträtt.

För även om grekerna är de som kanske lidit mest i Europa de senaste fem åren så är det på inget sätt ensamma. Vanliga människor i Italien, Spanien, Portugal och på Irland har också tvingats se sin levnadsstandard sjunka rejält. Många har förlorat sina jobb.

Att spara och skära ner verkade vara en rimlig motåtgärd när finanskrisen slog till. Grundproblemet var ju att en rad länder lånat för mycket och levt över sina tillgångar. I några har medicinen också fungerat hyfsat. Både Portugal och Irland har lyft sig ur den värsta krisen.

Men sett till Europa som helhet har åtstramningen inte gett önskat resultat. Tillväxten i Europa är nästan lika med noll. Deflation hotar. Uppenbara symtom på ekonomier som mår dåligt.

I ett sånt läge är det inte konstigt att krav höjs på att testa något annat. Vad Tsipras och vänstern i en rad länder föreslår är att i stället satsa sig ur krisen. Ingen vet egentligen om den medicinen fungerar bättre i dagens läge men det låter attraktivt i vanliga människors öron. De flesta ser ju hellre höjda löner och pensioner i stället för ännu lägre.

Därför är det ingen vild gissning att vänstern i åtminstone Sydeuropa kommer att få en skjuts framåt.

I Spanien finns partiet Podemos som på många sätt liknar Syriza och som väntas nå stora framgångar i valet senare i år. Partiledaren var på plats i Aten.

Frågan som vänstern i framförallt Grekland inte riktigt kan svara på är hur man ska kunna satsa sig ur krisen när staten inte har några pengar. Enda möjligheten är att låna ännu mer. Och det var lånefesten som skapade problemen från första början.

Den typen av invändningar blundar gärna människor för efter några år av armod.