25-åring ryckte ut – åt polisen

Uppdaterad 2014-11-19 | Publicerad 2014-11-18

Mitt i natten vaknade 25-åringen av att telefonen ringde.

Det var polisen.

De undrade om han kunde åka till en stuga i närheten. Där hade en 70-årig bekant till honom blivit knivhuggen. Gärningsmannen fanns kvar på brottsplatsen.

– Det kändes skumt att polisen ringer till en privatperson mitt i natten och vill att man skall åka till en brottsplats, säger 25-åringen till Aftonbladet.

Den yrvakne 25-åringen undrade om han kunde ta med sig ett slagträ - för att skydda sig om han blev överfallen.

– Jag ville ju ha något att försvara mig med. Poliskvinnan som ringde sa att det var okej.

Under samtalet med polisen kopplades den knivhuggne mannen in på linjen så att 25-åringen fick prata med honom.

Han klädde på sig och körde iväg. När han närmade sig stugan i Funäsfjällen blev han fundersam. Han ringde 112 och blev kopplad till polisen igen.

– Hela situationen var ju så skum och jag undrade om det var rätt av polisen att skicka mig till platsen. Den här polisen tyckte inte att det kändes rimligt.

Men samtalet bröts på grund av dålig mobiltäckning.

Då var 25-åringen framme vid stugan och gick ur bilen. Det var kolsvart. Plötsligt kom en man med huvtröja fram bland träden.

– Jag frågade om han hade kniv. Han sa nej, sträckte upp händerna och sa ”jag ger mig”. Jag ville ju ha kontroll över situationen så jag stängde in honom i en bastu tills polisen kom. Cirka 1 timme och 40 minuter senare.

Flögs till sjukhus

Inne i huset fanns den knivhuggne 70-åringen, svårt skadad. En ambulans hämtade honom innan polisen kom. Han flögs senare i helikopter till Östersunds sjukhus.

Enligt polisansvariga var det knivoffret som ville att de skulle förmedla kontakten med den 25-åriga grannen.

– Vi beordrade honom inte att åka till brottsplatsen, säger Joakim Mattsson, chef för polisens länskommunikationscentral i Jämtlands län.

Enligt Mattsson var det 25-åringens eget beslut att åka dit.

– Jag har haft kontakt med de som jobbade den här natten. Situationen var pressad då det skulle ta minst en och en halv timme för polis att komma till platsen - vi har ett bevakningsområde på 35 x 50 mil.

”Var han själv som tog beslutet”

Polisen avrådde honom inte heller inte och gav enligt 25-åringen klartecken för att han kunde ta med sig ett slagträ?

– Vi kunde inte hindra honom att åka till sin vän, men vad jag förstått så fick han råd av oss hur han skulle förfara. Det var ju målsägaren som ville att han skulle komma. Vi kunde bara förklara vad nödvärnsrätt, för att hjälpa andra, innebär och vad man kan göra.

Gärningsmannen fanns ju kvar?

– Ja. När han valde att åka dit kunde vi bara förklara att han skulle ta det försiktigt då vi inte visste var gärningsmannen befann sig. Vi har full respekt för killens agerande och uppfattning men vi anser att det var han själv som tog beslutet. Han blev inte ditskickad av oss, säger Mattsson.

I måndags stod den misstänkte gärningsmannen, en 55-åring från Sandviken, inför Östersunds tingsrätt åtalad för försök till mord.

Den åtalade 55-åringen och hans chef, den knivhuggen 70-åringen, hade rest upp från Sandviken till fjällstugan mitt i Härjedalen i slutet av sepember. När 70-åringen somnat gick den berusade 55-åringen - som retat sig på chefen -  till attack med en kniv och högg honom flera gånger.

Nu hoppas 25-åringen att polisen funderar över hur de ska agera nästa gång något liknande händer.

– Poliser måste vara mer tillgängliga även i glesbygden. Att skicka privatpersoner först på brottsplatser är inte rimligt, säger 25-åringen.