Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Han döms för brutala nyårsmordet

Uppdaterad 2015-06-24 | Publicerad 2015-06-23

Johnny Rintanen, 40, döms för det blodiga mordet i Sala natten mot nyårsafton.

”Nu är det klart”, ska han ha sagt efter att ha skurit halsen av sin 49-årige kompis.

Nu får han livstids fängelse.

Tjafset började tidigt på kvällen då 49-åringen råkat ha sönder en limmad stol. Det slutade med mord.

Johnny Rintanen, 40, döms till livstids fängelse för att ha mördat sin 49-årige kompis.

"Nu är det klart", ska han ha sagt efteråt, enligt sambon.

När polisen kom fram till adressen hade Rintanen hunnit försvinna från platsen. Ett rikslarm utfärdades i jakten på den misstänkte mördaren – som befann sig på flykt i tre dagar medan han var anhållen i sin frånvaro.

Sambon vittnade

Sambon anhölls och häktades efter mordet, men misstankarna mot henne avskrevs senare. Under rättegången vittnade hon om hur "tjafset" mellan männen, som handlat om pengar och svartsjuka, ledde till knytnävsslagsmål.

Hon berättade att hon såg hur Rintanen flera gånger slog kompisen, som då hamnat på golvet, i huvudet. Sannolikt med den bultsax som senare hittades blodig i rummet. Rintanen lämnade lägenheten men kom efter en kort stund tillbaka. Svårt chockad såg sambon sedan Rintanen skära halsen av kompisen med en kökskniv.

Fyllebråket urartade

De två männen hade supit tillsammans under kvällen och natten. Rintanen sa i förhör att han också hade tagit droger och inte minns mycket av händelsen. Han hävdade att 49-åringen attackerat honom med bultsaxen och att han skyddat sig med en kniv.

Men det motbevisades av den rättsmedicinska undersökningen, som pekar på att gärningmannen agerat iskallt.

"Dessa skador talar för att den som tillfogat skadorna hade full kontroll och att personen stod bakom NN när skadorna i halsen tillfogades", står det i domen från Västmanlands tingsrätt.

"Kraftigt våld"

Det är enligt tingsrätten ställt utom all rimlig tvivel att Johnny Rintanen gjort sig skyldig till den åtalade gärningen och att han haft uppsåt att döda. Gärningen har också varit särskilt hänsynslös eftersom "NN utsatts för ett mycket kraftigt våld med omfattande skador".

Aftonbladet har utan framgång sökt Johnny Rintanens advokat.

Följ ämnen i artikeln