Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Australien rustar för nästa värmebölja

Uppdaterad 2020-01-09 | Publicerad 2020-01-07

Rök stiger från en skogsbrand vid Bairnsdale i delstaten Victoria i Australien den 30 december i fjol. Rök från bränderna i landet har nu setts över Sydamerika.

I väntan på nya värmeböljor blev tisdagen en dag för återuppbyggnad i brandhärjade Australien. Men om det var lugnare på väderfronten, tog den politiska debatten ny fart.

I centrum stod parlamentsledamoten Craig Kelly, som skälldes ut i brittisk tv.

Följ ämnen

Andrew O'Dwyer, en av de frivilliga brandmän som mist livet i Australiens skogs- och terrängbränder, fördes på tisdagen till sin sista vila.

Minnesceremonin i Sydney följdes över hela landet och blev en ny påminnelse om de offer som krävts, inte bara i antalet miljoner hektar som förstörts i bränderna.

Begravningen blev ett avbrott för alla de tusentals brandmän och räddningsarbetare som till stor del kunde ägna tisdagen åt att bygga barriärer, förstärka vägar och köra ut förnödenheter till strandsatta och tidigare isolerade människor i hela sydöstra delen av landet.

– Det är en andningspaus, naturligtvis, psykologiskt och känslomässigt, men framförallt är förhållandena mycket bättre, och det är bra. Men vi har fortfarande en brandfront på tusentals kilometer som vi kämpar mot, i dag har vi över 2 600 personer där ute, säger New South Wales brandchef Shane Fitzsimmons till nyhetsbolaget ABC.

Tre personer saknas

På morgonen brann fortfarande runt 130 bränder bara i delstaten New South Wales, men den relativt svala dagen gjorde att flera av bränderna nedgraderades – allt i väntan på torsdagen, då temperaturen väntas stiga och bränderna åter börja sprida sig utom kontroll.

– Det kommer att bli tufft då, men det kommer inte att bli lika svåra förhållanden som det var över nyårshelgen. Nu kämpar vi för att kunna begränsa eldens omfattning. Det handlar om att bygga gränser mellan elden och samhällena som är i farozonen, säger Fitzsimmons, som även uppger att tre personer fortfarande saknas i delstatens södra delar.

"Vakna upp!"

Den politiska debatten tog ny fart på tisdagen. Landet vaknade upp till nyheten att Craig Kelly, parlamentsledamot för styrande Liberalerna, blivit utskälld i brittisk tv.

Kelly var gäst i ITV:s morgonsändning, och förnekade där att bränderna har någonting med klimatförändringarna att göra.

– Det som ligger bakom bränderna är att det är torrt och att det finns mycket bränsle där ute. Att säga att regeringen hade kunnat göra något åt det här genom minskade koldioxidutsläpp är komplett nonsens, sade Kelly – som fick svar på tal direkt.

– Klimatförändringarna och den globala uppvärmningen är en verklighet, och Australien visar just nu hela världen hur förödande det är. Att högt uppsatta politiker i Australien fortsätter att låtsas som att det inte finns ett samband är helt skandalöst, sade programledaren Piers Morgan.

– Vakna upp!

Premiärminister Scott Morrison har fått stark kritik för sitt hanterande av krisen, men förnekar inte sambandet mellan klimatförändringarna och bränderna. Så sent som i helgen sade han att det inte finns något tvivel om saken inom hans parti. Men Kellys ord gav kritikerna ny luft.

– Jag är förtvivlad, inte bara över att Craig Kelly har de åsikterna och saluför dem över världen, utan även över att han är den av dem som stått i vägen för förändringar, säger Labourledaren Anthony Albanese, enligt ABC.

Röken syns i Chile

Även invånarna på andra sidan landet, i Broome i nordvästra Australien, kunde på tisdagen andas ut. Men där är det ett stort oväder som hotar. Cyklonen Blake var på måndagen på väg mot kuststaden, men strök förbi orten utan att några större skador rapporterades. Pilbararegionen i Western Australia kan dock enligt SBS räkna med kraftiga skyfall de närmaste dagarna.

Sent på måndagen, svensk tid, kom rapporter om de stora bränderna även från ett annat håll i världen – Sydamerika. De meteorologiska instituten i Chile och Argentina rapporterade då att röken från de stora skogs- och terrängbränderna kunde ses hela vägen på andra sidan Stilla havet. Rökmolnen befinner där sig sex kilometer upp i luften och tros inte sjunka och påverka de sydamerikanska länderna.

PODD Över en miljard djur kan ha dött i bränderna

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om bränderna i Australien och hur det påverkar landets unika djurliv.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen