Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Kriminalvårdarna på porrklubb avslöjades av kollega: ”Jag ville hämnas”

Den som berättade blev befordrad – övriga stängdes av

Uppdaterad 2020-09-01 | Publicerad 2020-08-29

Sju kriminalvårdare avslöjades med att supa och betala stora pengar på en sexklubb i Georgien under en tjänsteresa.

Detaljerna kom till ledningens kännedom då en av de sju klubbesökarna ville hämnas på sina kollegor.

– Nu har han blivit chef och vi andra är avstängda, berättar en av de sex som riskerar jobbet.

Händelsen inträffade under en utvisningsresa till Afghanistan som var arrangerad av EU-myndigheten Frontex. På väg hem fick svenskarna stanna i Tbilisi, Georgien, över natten för vila.

Minst 7 av de 55 som deltog från Kriminalvården var då ute och festade med shotsbrickor och sedan på en sexklubb där de tvingades lösa ut sig i dörren. Ett besök som kostade två av dem 25 000 kronor var.

Sex av de sju riskerar nu disciplinpåföljd i personalansvarsnämnden, bland annat för brott mot det alkoholförbud som gäller under arbetstid.

”Ville hämnas”

De sex stängdes av när internutredningen inleddes. Den sjunde klubbesökaren slapp det och började istället vikariera som chef på en anstalt. Av utredningen framgår att han ville hämnas på de andra på grund av att han blivit ifrågasatt och smutskastad. Detta skulle ha börjat efter att han blivit antagen till chefsförsörjningsprogrammet och sökt en chefstjänst.

Han säger i utredningen att det delvis var ett skäl till att han han hängde med de andra till sexklubben.

– Eftersom jag blivit smutskastad och till och med känt mig tvungen att visa upp intyg/bild på att jag varit polis kände jag att jag ville hämnas. Det är lite anledningen till att jag är med den här aktuella kvällen.

– Därför tänkte jag att jag minsann skulle följa med ut för att se hur det går till en kväll då jag visste sedan tidigare att många kollegor festade och hade en hög alkoholkonsumtion.

”Tänker krossa dom”

Nummer sju berättar i utredningen hur några av kollegorna började bli intima med ett par av tjejerna på klubben och började hångla med dem. Samtidigt ställdes sju flaskor champagne på bordet vid svenskarnas soffgrupp – det enda sällskapet i lokalen.

Nummer sju säger att han inte tänkte dricka av champagnen utan gick istället själv till baren och beställde en öl. Och började sms:a med sin flickvän hemma i Sverige om kollegorna.

”De ska förgöras! De jävlades med fel person!!!”, skrev nummer sju i ett sms. Och fortsatte:

”När jag slutar då ska jag använda allt mot dom! De ska förlora jobbet!”

På baren Buffalo Bill i Tblisi beställde några av  kriminalvårdarna in shotsbrickor som de gick omkring och bjöd på, enligt internutredningen.

”De lyssnar bara på en”

De andra sex kriminalvårdarna är kritiska till hur utredningen mot dem har bedrivits och menar att mycket av det som hände i Tbilisi har överdrivits och inte stämmer.

– Utredningen har bara lyssnat på en persons berättelse, som att hans ord är sanning. Vilket inte stämmer, säger en av de sex till Aftonbladet.

– Och i min och mina kollegors värld så kan inte hans ord vara värda mycket då han är ute efter att sätta dit någon.

De sex avstängda kan inte frigöra sig från tanken att nummer sju berättat vad ledningen velat höra och att han sedan belönats för det med en chefstjänst.

– Han har varit på samma ställe som oss och varit berusad! Detta finns bevisat i sms som han skickat till sin flickvän i utredningen. Men han blir befordrad. Var är rättvisan i detta?

”Chefer kände till allt”

Händelsen inträffade i juni 2019. Först helt nyligen har utredningen blivit klar då det varit svårt att få fram information. Bland annat framgår att chefer på Nationella transportenheten, NTE, där de sju är anställda, fått kännedom om händelsen men hållit tyst om den. Detta med hänvisning till att uppgiftslämnare utlovats anonymitet av cheferna. Något som kritiseras i internutredningen:

”Att ledningen på NTE-utrikes, såväl kriminalvårdsinspektörer som sektionschef, har hört fragment av en bristande alkoholkultur och diverse rykten om vad som försiggått på resorna väcker frågan varför problematiken inte uppmärksammats och utretts i större omfattning tidigare.”

Interutredarna föreslår därför att NTE-utrikes börjar ”på lämpligt vis arbeta med den psykosociala arbetsmiljön med fokus på den tystnads- och alkoholkultur som råder”.

I början av september kommer personalansvarsnämnden att ha sammanträde angående disciplinpåföljder för kriminalvårdarna.

 

Följ ämnen i artikeln