Sju kriminalvårdare i internutredning: Festade på sexklubb i Georgien vid utvisning
Blev osams efteråt om vem som skulle betala
Uppdaterad 2020-08-25 | Publicerad 2020-08-24
En grupp kriminalvårdare söp och betalade stora summor på en sexklubb under en tjänsteresa utomlands.
Internutredningen visar att fackliga representanter och kollegor på den aktuella sektionen sedan försökt mörklägga händelsen.
– En tystnadskultur har byggts upp under lång tid, skriver en av internutredarna i sin rapport.
Kriminalvårdarna hade genomfört en utvisningsresa till Afghanistan. På hemvägen fick de stanna för vila över natten i Tbilisi, Georgien.
Sammanlagt deltog 55 svenskar på chartern och av dessa är det sju som nu är aktuella.
Bara en av dessa sju har sedan berättat öppet för internutredarna om det som hände – att det togs lätt på alkoholförbudet som råder under tjänstgöring:
”...redan vid ankomst till hotellet i Tbilisi valde vissa kollegor i sedvanlig ordning att gå direkt till baren på hotellet istället för att vänta på sin tur med incheckning”.
”Bjöd på shotsbrickor”
Senare på kvällen gick kollegorna ut för att äta. Många samlades sedan på en bar med livemusik, ”Buffalo Bill”, och där köpte två av kriminalvårdarna shotsbrickor som de gick runt och bjöd på.
När baren stängde ville flera fortsätta att festa och några hade hunnit dra vidare till vad som betecknas en ”olämplig bar”.
”Det var plåtdörrar och två dörrvakter stod utanför, det var inga neonljus eller någonting annat som antydde att det var en strippklubb eller liknande.”
Tre kriminalvårdare satt där i en soffgrupp omgivna av flera kvinnor. När den andra gruppen om ytterligare fyra kollegor anslutit började minst två av svenskarna vara ”intima” med tjejerna, enligt internutredningen.
Smekte brösten
En ”dansade intimt” med en av kvinnorna som tryckte sin bakdel mot hans kön.
En annan smekte en kvinna ”över dekolletaget” och placerade sedan sitt huvud mellan hennes bröst.
”I samband med att detta sker kommer det även in sju flaskor champagne som ställs på bordet.”
En i det sjuhövdade sällskapet reagerade på hur kollegorna betedde sig och gick närmast i protest själv till baren och beställde en öl. I soffgruppen började ett par av kriminalvårdarna hångla med tjejerna.
När det hela fortsatte utvecklas var det någon i sällskapet som avbröt och plötsligt sa:
– Vi drar innan det här eskalerar!
Tvingades betala 25 000
Men då var det för sent. Strippklubbens taxameter hade varit på länge. För att få lämna klubben tvingades en av dem lösa ut sig i dörren.
Han fick betala motsvarande 25 000 kronor. Någon dag senare kom det fram att ytterligare en i sällskapet tvingats betala samma summa.
Efteråt blev det konflikt mellan de sju, med arga sms, om vem som skulle betala vad. Alla var inte med på att dela på notan.
De inledande sms:en om händelsen, som inträffade 2019, har inte gått att återskapa i mobilerna men en del fanns kvar i en konversation på Messenger, rubricerad ”Kaos i Tbilisi”.
Försökte mörklägga
Det framgår i utredningen att flera i gruppen bestämt sig för att hemlighålla vad som hänt för arbetsgivaren. De har också försvårat för internutredarna och vägrade först att lämna ut koderna till sina tjänstetelefoner som tagits om hand. När det skedde var telefonerna fabriksåterställda eller tömda.
– Att ljuga på direkta frågor från utredaren tillhör inte vanligheten i liknande sammanhang, sägs det i rapporten.
Det framgår att det varit mycket svårt att få fram information. Ingen av de övriga kollegorna på den aktuella avdelningen har velat berätta ens om de rykten de hört. De fackliga företrädarna har inte heller velat samarbeta.
– Detta är anmärkningsvärt och vittnar om en utbredd tystnadskultur inom sektionen, skriver utredarna i sin rapport.
Utredarna menar att det också funnits en omfattande alkoholkultur.
”Ytterst olämpligt beteende”
Det har inte gått att fastställa att det förekommit köp av sexuella tjänster, eller att pengarna utkrävts för umgänge med kvinnorna. Men det betraktas som ”ytterst olämpligt” att i tjänsten vistas i dessa miljöer, ”som inte alltför sällan är kopplade till kriminella miljöer”.
Utredarna föreslår att den aktuella sektionen inom Kriminalvården på lämpligt vis börjar arbeta med den psykosociala arbetsmiljön – ”med fokus på den tystnads- och alkoholkultur som råder”.
Ärendet har även varit uppe på HR-avdelningen. För minst fem av de sju inblandade uttalas att arbetsgivarens förtroende har skadats allvarligt, både vad gäller agerande vid händelsen samt vid genomförande av utredningen.
Personalansvarsnämnden kommer nu att pröva om någon i gruppen ska få någon disciplinpåföljd. En kritisk myndighetskollega välkomnar utredningen och säger till Aftonbladet:
– Denna händelse är toppen av ett isberg tyvärr.