Goda förutsättningar för varg i Sydsverige

TT

Publicerad 2022-04-14

Vargar i vargreviret vid Linderödsåsen i Skåne. Reviret som kunde bekräftas i början av 2021 var det första att etableras i länet i modern tid. Arkivbild.

Om vargen återkoloniserar södra Sverige skulle tätheten i området kunna bli flera gånger högre än de nuvarande reviren i Mellansverige. Det visar en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Studien bygger på vargdata från mellersta Sverige och Polen, samt information om vargens beteende, som val av bytesdjur och revirstorlekar.

Den förmodade högre vargkoncentrationen beror på att det i södra Sverige, utöver älg och rådjur, även finns vildsvin, kronhjort och dovhjort.

”Studien visar att tätheten av varg södra Sverige troligen skulle vara två till tre gånger högre än i Mellansverige eftersom storleken på reviren skulle minska som en effekt av att det finns fem större viltarter i stället för två”, säger Håkan Sand, forskare på SLU, enligt ett pressmeddelande.

Enligt studien skulle en etablering av varg i Sydsverige påverka jaktmöjligheterna för rådjur och älg, primärt i de sydvästra delarna där kron- och dovhjort saknas.

”Med den här typen av forskning kan vi göra prognoser över vad som kan komma att hända när vargar eller andra stora rovdjur återkoloniserar områden i Europa”, säger Sand.

Följ ämnen i artikeln