Blomningen sker allt tidigare i Sveriges landskap

Publicerad 2024-06-12

Underbart är kort. Studier visar att blomning sker allt tidigare om man jämför studier från 150 år sedan. Och att blomningen är över snabbare.

Att samla in sju olika sorters blommor att lägga under kudden i midsommar kan bli en extra utmaning i år. En studie visar nämligen att den tidiga våren och värmen av majsolen gav naturens växter en rejäl skjuts. Och att det mesta av blomprakten redan blommat över. Tidigare än någonsin.

Genom den så kallade Försommarkollen, som genomförs för tredje året, kan forskare undersöka hur klimatförändringarna påverkar några av Sveriges vanligaste blommor. Eftersom data om blomning dokumenterades redan i slutet av 1800-talet är jämförelser möjliga.

Nu har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i samarbete med Svenska botaniska föreningen analyserat årets blomsterrapporter från 1200 platser.

– På nationaldagen spanade vi in om Sveriges nationalblomma, liten blåklocka, hade hunnit börja blomma i någon del av landet. Den är senblommande, men i år fick vi in rapporter som visar att den blommar, åtminstone lite här och var i hela södra Sverige, med det är bara runt Götalands kuster den blommar mer allmänt, kommenterar Mora Aronsson som är ordförande i Svenska botaniska föreningen, i ett pressmeddelande.

Några av de andra växterna som ingår i Försommarkollen har däremot börjat blomma i större delen av landet. Både liljekonvalj, rönn och syrén blommar långt upp i Norrland. Häggens blomning är i stort sett redan avslutad. Samtidigt har prästkragen som brukar blomma lite senare precis nått Norrlandsgränsen.

Kunskapen om hur den biologiska växtsäsongen förändras som en effekt av klimatförändringarna behöver öka, konstaterar forskare.

Forskarna konstaterar att blomningen för alla arter har nått betydligt längre norrut jämfört med 150 år sedan vid samma tidpunkt. Mest anmärkningsvärt är att syrén, rönn, liljekonvalj och hägg redan blommat över betydligt längre norrut jämfört med de senaste årens mätningar. Blomningstiden har alltså blivit kortare i år. Förklaringen är en lång period med varmt väder som drivit på blomningen.

– För många människor är tiden mellan hägg och syrén en viktig start av sommaren. Rapporterna visar att blomningsmönstren har förändrats. Blomningen sker tidigare och under kortare tid. När vi jämför häggens blomning nu med vad vi såg i Vårkollen vid Valborgshelgen, så har den alltså på de här veckorna i stort sett hunnit blomma över i hela landet, medan syrénen ligger lite efter, säger forskaren Ola Langvall från Sveriges lantbruksuniversitet till Forskning.se.

Skogsbrukare, jordbrukare, biodlare och pollenallergiker är direkt beroende av samspelet i och med naturen, och därmed behövs kunskap om hur den biologiska växtsäsongen förändras som en effekt av klimatförändringar, enligt forskarna.

Kartor över blomningen i olika delar av landet:

Liten blåklocka
Liljekonvalj
Prästkrage
Hägg
Rönn
Syrén

(Källa: Forskning.se)